İstanbul'daki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına muhaliflerin devrim bayrağı asıldı

Suriye'de muhaliflerin Beşar Esad rejimini yıkmasının ardından ülkenin bayrağı değişti. Esad yönetiminde kullanılan 2 yıldızlı bayrağın yerini, muhaliflerin 3 yıldızlı bayrağı aldı. Bayrağın değişmesinin ardından İstanbul'daki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına Suriyeli muhaliflerin "devrim bayrağı" asıldı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'daki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına muhaliflerin devrim bayrağı asıldı

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtı silahlı gruplar, başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirdi. Bu gelişmeyle birlikte Beşar Esad hükümeti resmen düştü.

Muhaliflerin Beşar Esad rejimini yıkmasıyla beraber ülkenin bayrağı değişti. Esad yönetiminde kullanılan 2 yıldızlı bayrağın yerini, muhaliflerin 3 yıldızlı bayrağı aldı.

İSTANBUL'DAKİ BAŞKONSOLOSLUK BİNASINA DEVRİM BAYRAĞI ASILDI

Suriye'nin İstanbul başkonsolosluğunda bayrak değişimi yaşandı. 

Şişli'deki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyeli muhaliflerin "devrim bayrağı" asıldı.

Çalışanlarca dün başkonsolosluğun balkonundan kaldırılan rejime ait bayrağın yerine muhaliflerin bayrağının asıldığı görüldü.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Suriye Büyükelçiliğine, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyeli muhaliflerin "devrim bayrağı" asıldı.

Öte yandan Rusya'daki Suriye Büyükelçiliğine, Suriye'nin yeni bayrağı asıldı.

ESAD YÖNETİMİNDEKİ 2 YILDIZLI SURİYE BAYRAĞI

İstanbul'daki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına muhaliflerin devrim bayrağı asıldı

Esad yönetimindeki bayrak, 1958'de Suriye'yi Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak temsil etmek için kabul edildi ve 1961'e kadar kullanıldı. 1980 yılında yeniden kabul edildi. İlk kabulünden bu yana, Suriye'nin Mısır, Libya, Sudan, Yemen ve Irak ile birlikte bulunduğu çeşitli Arap birliklerinde kırmızı-beyaz-siyah bayrağın varyasyonları kullanılmıştır.

Suriye herhangi bir Arap devlet birliğinin parçası olmamasına rağmen, Birleşik Arap Cumhuriyeti bayrağı Suriye'nin Arap birliğine olan bağlılığını göstermek için yeniden seçildi. Bayrağın kullanımı, genellikle Baas Partisi ile ilişkilendirildiği ve Suriye İç Savaşı'nda Beşşar Esad hükûmetine sadık tarafları temsil ettiği için tartışmalı hale geldi.

MUHALİFLERİN KULLANDIĞI 3 YILDIZLI BAYRAK

İstanbul'daki Suriye'nin Başkonsolosluğu binasına muhaliflerin devrim bayrağı asıldı - Resim : 2

Yeşil, beyaz, siyah ve kırmızı bayrak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin ilk bayrağıdır ve en kısa kullanımı ile 1961'den 1963'e kadardır. Aynı zamanda devam eden Suriye İç Savaşı sırasında Suriye Muhalefeti'nin bayrağıdır.

Devam eden iç savaş sırasında, Suriye Ulusal Konseyi tarafından temsil edilen Suriye muhalefeti, daha sonra Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından 1932 bağımsızlık bayrağının 2:3 en boy oranıyla değiştirilmiş bir versiyonunu kullandı.


Değiştirilmiş bağımsızlık bayrağı, 2011 sonlarında protestocu muhalefetin evrensel bir göstergesi olarak kullanılmaya başlandı. Muhalefet, kendilerini mevcut Suriye hükûmetinden ayırmak istedi ve Suriye'nin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığında kullanılan bayrağın kullanılmasını tercih etti.

Suriye'de 2011 yılının Mart ayında iç savaşın baş göstermesiyle, Beşşar Esed rejimine karşı gösterilere katılanlar, 3 yıldızlı bu bayrağı kullanmıştı.

Suriye Ulusal Konseyinden bir yetkili olan Halid Kamal, şimdi bu bayrağın aynı zamanda bağımsızlığı ve Beşşar Esad hükûmetinin sonunu temsil ettiğine inanıyor.

Bugün bayrak esas olarak Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından kontrol edilen bölgelerde kullanılmaktadır. Değiştirilmiş bağımsızlık bayrağının kullanımı, Libyalı isyancıların Muammer Kaddafi'nin yeşil bayrağına karşı Libya Krallığı döneminden Kaddafi öncesi kırmızı-siyah-yeşil-beyaz Libya bayrağını kullanmasına benzer.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin