İran Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti mi, kim kazandı? İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde, Pezeşkiyan mı, Celili mi?

2024 İran seçimleri dünyanın dört bir yanında yakından takip ediliyor. İran'ın 9. Cumhurbaşkanı seçilecek. Reformist Cepheden Tebriz Milletvekili Mesut Pezeşkiyan, Muhafazakar cepheden eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf tek aday olarak yarışıyor. Peki, İran Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti mi kim kazandı? İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde, Pezeşkiyan mı, Celili mi?

Google Haberlere Abone ol
İran Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti mi, kim kazandı? İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde, Pezeşkiyan mı, Celili mi?

İran Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti mi kim kazandı? Görevdeki Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ardından, İran yeni Cumhurbaşkanı'nı seçiyor. 28 Haziran 2024 Cuma günü yapılan oylamanın sonuçları, tüm dünyada takip ediliyor. Bilindiği üzere İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri, her dört yılda bir halkın doğrudan oyuyla seçiliyor. Seçilen isim, yürütme organının başı oluyor ve Yüce liderden sonra en önemli ikinci kişi oluyor. İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde, Pezeşkiyan mı, Celili mi?Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili başa baş gittiği İran 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanı seçimleri, yüzde 50+1 geçilmediği için ikinci tura kaldı. İşte 2024 İran seçimlerinde son durum...

İran Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti mi, kim kazandı? İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde, Pezeşkiyan mı, Celili mi?

İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BİTTİ Mİ, KİM KAZANDI?

İran 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 28 Haziran 2024 Cuma günü gerçekleşti. Reformist Cepheden Tebriz Milletvekili Mesut Pezeşkiyan, Muhafazakar cepheden eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın yarıştığı seçimlerde, sandıklardan toplam 19 milyon 713 oy sayıldı.

İRAN 14. DÖNEM CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KİM ÖNDE?

Yapılan seçimlerde Pezeşkiyan yüzde 43, 5 oranla 8 milyon 302 bin 577 oy,

Celili, yüzde 37,7 oranla ise 7 milyon 189 bin 756 oy,

Kalibaf, yüzde 14 oranla 2 milyon 676 bin 512 oy,

Purmuhammedi, yüzde 0.8 oranda oy aldı.

İRAN SEÇİMLERİ İKİNCİ TUR NE ZAMAN 2024?

İlk turda kimse yüzde 50+1 oy alamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. 1. turda en yükse oyu alan Pezeşkiyan ve Celili için İranlı vatandaşlar, 5 Temmuz'da tekrar sandık başına gidecek. En yüksek oyu alan aday, İran'ın 9. Cumhurbaşkanı olacak.

 

İRAN'DA SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

İran Cumhurbaşkanlığı seçimi her dört yılda bir yapılır. Seçime katılma yaşı en düşük 18'dir. Halkın doğrudan oyu ile seçilen isim, 'Yüce Lider'den sonra ülkenin en üst düzey yetkilisi olur. Yüce Lider, Cumhurbaşkanından çok daha fazla güce sahiptir. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin