Hollanda'da yeni başbakan belli oldu. 4 partili koalisyon Dick Schoof ismi üzerinde uzlaştı

Hollanda'da yeni başbakan belli oldu. Aşırı sağcı Geert Wilders liderliğindeki 4 partili koalisyon, başbakan olarak eski istihbarat başkanı Dick Schoof'un ismi üzerinde uzlaştı.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da yeni başbakan belli oldu. 4 partili koalisyon Dick Schoof ismi üzerinde uzlaştı

Hollanda'da Kasım 2023'te yapılan genel seçimlerle başlayan uzun ve zorlu pazarlık süreci sona erdi.

Deutsche Welle'deki habere göre İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) öncülüğünde koalisyon kurmakta anlaşan dört parti, başbakan olarak eski istihbarat başkanı Dick Schoof'un ismi üzerinde uzlaşıya vardı.

Wilders, başbakanlıktan vazgeçmesi ve camilerin yasaklanması gibi tepki çeken taleplerinden geri adım atması karşılığında üç muhafazakâr sağ partiyi kendisiyle ortaklığa ikna edebildi.

Koltuğunu devretmeye hazırlanan Başbakan Mark Rutte'nin merkez sağ Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), popülist Çiftçi Vatandaş Hareketi (BBB) ve merkez Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) koalisyonun hükümetinin diğer ortakları olacak. Rutte seçimlerde yarışmamıştı.

67 yaşındaki Schoof halihazırda adalet bakanlığında görev yapıyor. Daha önce ülkenin istihbarat servisi AIVD ve terörle mücadele ajansı NCTV'nin yöneticiliğini üstlenmişti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler hollanda başbakan
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin