Hindistan'da üçüncü Narendra Modi dönemi. Başbakan Modi zayıflayarak da olsa seçimi kazandı

Narendra Modi'nin üçüncü döneme seçilmesi Hindistan'da gündem oldu, ancak partisi beklenmedik oy kaybına uğradı. Modi'nin tek başına yönetme yeteneğinin daraldığına dair yorumlar yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'da üçüncü Narendra Modi dönemi. Başbakan Modi zayıflayarak da olsa seçimi kazandı
Sosyal Medya

Seçme yeterliliğine sahip yaklaşık 1 milyar kişinin bulunduğu Hindistan'da altı hafta süren seçim maratonu sona erdi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dünyanın en büyük seçimlerinden bir beş yıllık iktidarın daha sahibi olarak çıktı. Ancak partisi beklenmedik şekilde güç kaybetti.

Deutsche Welle’deki habere göre Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) iktidara geldiği 2014'ten beri ilk kez tek başına hükümet kurmak için gereken çoğunluğa ulaşamadı. 2019'da meclise 303 vekil gönderen BJP'nin sandalye sayısı 240'a geriledi. 543 sandalyeli mecliste hükümet kurmak için gereken 272 sayısına ancak ittifak ortaklarının desteğiyle ulaşabildi. Toplam 233 vekil çıkararak iktidarı yakından takip eden muhalefet ittifakına öncülük eden Ulusal Kongre Partisi (INC) ise meclisteki gücünü neredeyse ikiye katladı; 52 olan sandalye sayısı 99'a yükseldi.

Tek başına yönetme kapasitesini kaybeden Modi'nin hareket alanının daraldığı yorumları yapılıyor. Modi'nin biyografisini yazan Nilanajan Mukhopadhyay, "Bu tablo Modi'yi başkalarından görüş almaya zorlayacak. Daha önce olmadığı bir lider olmak zorunda artık, yeni bir Modi göreceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler hindistan seçim
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin