İngiliz The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, Gazze’den çıkmaya çalışan Filistinliler, Mısır üzerinden ayrılmalarına yardımcı olmayı vaat eden aracılara 10 bin dolara (yaklaşık 30 bin TL) kadar rüşvet vermek zorunda kalıyor.
Hayatta kalmanın bedeli! Denize düşen yılana sarılır dedikleri bu olsa gerek! Filistinliler özgürlüğün de hayatta kalmanın bedelini de ağır ödüyor
İsrail’in saldırılarıyla cehenneme dönen Gazze’den çıkmak isteyen Filistinliler, Mısır sınırındaki bir ‘komisyoncu ağına’ binlerce dolar rüşvet vermek zorunda kalıyor. Refah sınır kapısından çıkacak kişiler listesine ismini yazdırmanın bedeli kişi başı 10 bin dolara kadar çıkıyor.
Refah sınır kapısından çıkışına izin verilen kişiler listesine ismini yazdırmak isteyenler, komisyoncu ağına “koordinasyon ücreti” adı altında büyük rakamlar ödediklerini söylüyor.
SINIR KAPISI KAPALI
Birleşmiş Milletler’in açıkladığı son rapora göre Gazze’de nüfusun yüzde 85’i yerinden edildi. İsrail’in hava ve kara saldırılarından kaçan Filistinliler, güneydeki Refah şehrine sıkışmış durumda. Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde arabulucu olan Mısır, yüzbinlerce Filistinlinin Sina yarımadasına kaçmasının güvenlik tehdidi oluşturacağı endişesiyle Refah kapısının açılmasına izin vermiyor. Çifte vatandaşlığı olmayanlar için Gazze’den çıkmanın neredeyse hiçbir yolu olmadığından, Filistinliler komisyoncu ağına başvurmak zorunda kalıyor.
FİYAT KATLANARAK ARTIYOR
Merkezi Kahire’de bulunan ve Filistinlilerin Gazze’den ayrılmasına yardım eden komisyoncu ağı, yıllardır Refah sınırında faaliyet gösteriyor. Ancak savaşın başından bu yana Filistinlilerden istenen fiyat katlanarak artmış durumda. Guardian’a konuşan bir Filistinli, aralık ayında kişi başı 4 bin dolar ödeyerek Mısır’dan çıktıklarını, şu an ise 6 ila 10 bin dolar istendiğini söylüyor. Günlük çıkış listesine girmek isteyen Filistinliler, Refah sınır kapısıyla ilgili gelişmeleri paylaşan sosyal medya sayfalarından komisyonculara ulaşmaya çalışıyor. Gazeteye konuşanlar, Gazze’deki bağlantılar aracılığıyla komisyoncularla temasa geçtiklerini ve ödemeleri nakit yaptıklarını anlatıyor.