Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkesinin 1 Ocak'tan itibaren yurt dışından gönderilen yeni imamları artık kabul etmeyeceğini duyurdu.
AFP’nin haberine göre Darmanin, aralarında Türkiye, Fas ve Cezayir’in de olduğu ilgili ülkelere Fransa’nın artık ülkeye yeni imam kabul etmeyeceğine dair kararıyla ilgili 29 Aralık tarihli bir mektup gönderdi.
1 Nisan 2024'ten sonra hala ülkede bulunan yurt dışından görevli gelen imamlar bu statülerini kaybedecek.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk defa 2020 yılı başında yurt dışından gelen imamları kabul etmeyeceğini söylemiş ve Fransa’nın aynı zamanda Fransa'da yetişen imam sayısını da artıracağı mesajını vermişti.
Eski İçişleri Bakanı Christophe Castane ise "2024'te ülkeye yurt dışından gelmesinin sonlandırılması için çalışıldığını" bildirmişti.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, camilere ve ilgili ülkelere gerekli hazırlıkları yapabilmeleri adına üç yıl önceden hükümetin kararıyla ilgili gerekli bilgilerin verildiğini hatırlatarak, daha önce verilen takvime uyulacağını bildirdi.
Fransız bakan, şu anda görevde olan yabancı imamların ise 1 Nisan’dan itibaren statülerinin değişeceğini bildirdi.
Fransız bakan, 1 Nisan'dan itibaren, ibadethaneleri yöneten derneklerin imamları kendilerinin işe alması ve doğrudan ödeme yapmalarına olanak tanıyan "özel bir çerçeve"nin uygulamaya konulacağını bildirdi.
Hükümetin hedefinin yabancı imamların Fransa'da vaaz vermesini tamamen engellemek olmadığını kaydeden AFP, din görevlilerinin memur veya kamu görevlisi olduğu yabancı bir devletten maaş almamasını güvence altına almak olduğunu aktardı.
Öte yandan Müslümanlar için Ramazan ayında Fransa'ya gelen yaklaşık 300 din görevlisinin gelişi ise bundan muaf olacak.
Fransa’da yetkililer uzun zamandır, ülkede görev yapacak imamların "giderek artan bir oranının" "en azından kısmen Fransa'da eğitim görmesi" ihtiyacına vurgu yapıyor.
Ülkede görev yapacak imamların Cumhuriyet yasa ve ilkelerine saygılı olması istenirken, Fransız İslamoloji Enstitüsü'nün 2023'te başlattığı gibi, imamların üniversite eğitimine erişiminin desteklenmesi hedefleniyor.