Mikroplastikler, su sütununun tamamında yaygın olarak bulunuyor ve tüketim alışkanlıklarının dünyadaki en bakir yerlerinden birini bile etkiliyor. Bali'de büyüyen ve 2020'de Sungai Watch adlı sivil toplum kuruluşunu kuran üç kardeş, Gary, Sam ve Kelly Bencheghib, plastik kirliliği ile mücadelede liderlik etmeyi ve nehirlerin sağlığını teknoloji ve vatandaş bilimi kullanarak izlemeyi amaçlıyor.
Sungai Watch, Bali ve Java'da 180'den fazla bambu ve file kullanılarak yapılan nehir engelleri kurdu; bu engeller, nehirlerde akan plastik atıkların %90'ını yakalayabiliyor. Nehir savaşçıları, her gün nehir engellerinden topladıkları plastikleri şişeler, torbalar, bardaklar ve ambalajlar gibi farklı kategorilere ayırıyor. Ardından plastikleri tartıp verileri bir mobil uygulama kullanarak kaydediyorlar.
Plastik atıklar, geri dönüşüm tesislerine gönderilir, yeni ürünlere dönüştürülür veya yapı malzemesi olarak kullanılmak üzere plastik şişelerle doldurulan ekobriklere dönüştürülür. Sungai Watch, ayrıca, yerel topluluklara plastik kirliliğinin etkileri ve plastik kullanımını azaltmanın, tekrar kullanmanın ve geri dönüştürmenin faydaları konusunda eğitim veriyor. Ayrıca, atık yönetimi çözümleri ve politikalarını uygulamak için yerel hükümetler, işletmeler ve okullarla işbirliği yapıyor.
Sungai Watch, faaliyetlerini başlattıkları günden bu yana okyanusa ulaşmasını engelledikleri plastik miktarının 1.3 milyon kilogramdan fazla olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca, temizledikleri nehirlerin su kalitesini ve biyoçeşitliliğini artırdıklarını iddia ediyorlar. Sungai Watch, misyonlarını genişleterek Endonezya'nın diğer bölgeleri ve Güneydoğu Asya'da daha fazla insanı plastiksiz bir geleceğe katılmaya teşvik etmeyi umuyor.