Çin, değeri 80 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen dünyanın bilinen en büyük altın yatağını keşfettiğini açıkladı.
Çin devlet medyasının Hunan Jeoloji Bürosu'ndan aktardığına göre, Çin'in orta kesimindeki Wangu altın sahasında bulunan yatak bin tondan fazla altın üretebilir.
Büro, Hunan eyaletinin Pingjiang ilçesinde yaklaşık bir mil derinlikte metalle dolu kayalarda uzun ve dar açıklıklar olan 40 altın damarının tespit edildiğini duyurdu. Jeologlar, sadece bu kayalarda 300 ton altın bulunabileceğini ve daha derin katmanlarda daha fazla rezerv olabileceğini söyledi.
T24'te yer alan habere göre, büroda jeolog ve maden arayıcı olarak çalışan Chen Rulin, “Sondaj yapılan birçok kaya çekirdeğinde gözle görülür altın bulundu” dedi. Öte yandan sahanın “çevre bölgeleri” yakınında yapılan test sondajlarında daha fazla altın bulundu, bu da yatağın daha da büyük olabileceğini gösteriyor.
Toplamda, sahada bin metrik tondan fazla değerli metal bulunabilir ve bu da mevcut fiyatlarla 600 milyar yuan veya yaklaşık 83 milyar dolardan fazla gelir getirebilir.
Hunan Eyaleti Jeoloji Enstitüsü'ne göre son bulgu “ülkenin kaynak güvenliğinin korunmasına yardımcı olmak açısından önemli” olabilir.
Keşfin açıklanmasının ardından küresel altın fiyatları yükseldi, ancak dünya genelindeki jeopolitik gerilimler nedeniyle uzun vadeli gidişat belirsizliğini koruyor.
Wangu altın sahası Çin'in en kritik maden merkezlerinden biri ve ülke bölgede maden arama çalışmaları için yaklaşık 100 milyon yuan yatırım yaptı. Çin, 2023 yılı itibarıyla dünyadaki altının yaklaşık onda birini üretti. Madencilikte küresel bir lider olan ülke, yeni nesil pil ve elektronik cihazların yapımında kullanılan değerli metallerin üretimini domine ediyor. Ayrıca madencilik için teknoloji ihracatında da dünyaya liderlik ediyor ve bu süreçte karbon emisyonlarını azaltmanın yeni yollarını geliştiriyor.