Cezaevlerinde tutulan 53 Filistinli öldü. Birleşmiş Milletler'den İsrail'e hak ihlalleri eleştirisi

Birleşmiş Milletler hazırladığı raporda, İsrail'in binlerce Filistinliyi keyfi olarak gözaltında tuttuğu ve bu kişilere yönelik işkence ve kötü muamele vakalarının yaşandığı vurgulandı. Raporda ayrıca, İsrail'e insanî hukuka uygun hareket etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol
Cezaevlerinde tutulan 53 Filistinli öldü. Birleşmiş Milletler'den İsrail'e hak ihlalleri eleştirisi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK), bugün açıkladığı raporda İsrail'i Filistinli esirlere işkence ve kötü muamele ile suçladı.

Deutsche Welle'nin haberine göre Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması sonrasında İsrail'in, aralarında sağlık personeli, hastalar ve çatışmalardan kaçan sivillerin de bulunduğu binlerce Filistinliyi, büyük çoğunlukla elleri ve gözleri bağlı şekilde, Gazze Şeridi'nden İsrail'e götürdüğüne işaret edilen raporda, sonradan serbest bırakılan eski tutuklular ve tanıkların ifadelerinden de yararlanıldı.

Raporda tutukluların genelde gizli bir şekilde tutulduğu, tutukluluk gerekçesi belirtilmediği gibi avukata erişimin de sağlanmadığı, etkin bir hukukî inceleme imkanından yararlandırılmadığı kaydediliyor.

53 FİLİSTİNLİ TUTUKLU ÖLDÜ

BMİHYK'nın 7 Ekim-30 Haziran tarihleri arasındaki dönemi kapsayan raporunda, İsrail'in binlerce Filistinliyi keyfî, uzun süreli ve dış dünyadan tamamen kopuk şekilde tuttuğu ve savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da İsrail askerî tesisleri ve cezaevlerinde tutulan en az 53 Filistinlinin öldüğü belirtiliyor. Raporda işkencenin yanı sıra aralarında kadın ve erkeklere yönelik cinsel taciz vakalarının da bulunduğu insanlık dışı, zalimce ve aşağılayıcı muamele iddialarına yer veriliyor.

Gazze'de tutuklananların büyük bölümünü ergenlik çağındaki ve yetişkin erkekler oluşturuyor. İsrail'in çağrısıyla Gazze Şeridi'nde güvenli ilan edilen güney bölgelere kaçan siviller arasında da sığındıkları okul, hastane gibi binalarda tutuklanan çok sayıda kişi bulunuyor.

Raporda İsrail'in tutukladığı kişilerin büyük bölümünün yeri ve durumu gibi konularda bilgi vermediği, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) tutukluların bulunduğu tesislere giriş talebini geri çevirdiği belirtiliyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin