AP SEÇİMLERİ 2024: 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek?

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için geri sayım devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi AP seçimlerinin Haziran ayında yapılması onaylanmıştı. Peki, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek?

Google Haberlere Abone ol
AP SEÇİMLERİ 2024: 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek?
Avrupa Parlamentosu her 5 yılda bir düzenleniyor

Bilindiği üzere AP, AB’de yaşayan 450 milyon nüfusu temsil ediyor. Siyasi bir güç olan Avrupa Parlamentosu, topluluk politikalarının hazırlanması için gerekli kararlar üretiyor. AP’ye girecek 705 milletvekilinin belirlenmesi için her 5 senede bir seçim yapılıyor. En son seçim, 2019’un Mayıs ayında yapılmıştı. Peki, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte AP seçimleri 2024 son durum…

AP SEÇİMLERİ 2024 NE ZAMAN?

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri 6-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak.

Parlamento seçimi ile AB Komisyonu ve AB Konseyi başkanları da değişecek.

AVRUPA PARLAMENTOSU NEDİR?

Yasama sürecine katılan, bütçeye ait yetkiler taşıyan ve Komisyon ile Konsey’i denetleme yetkisine sahip olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi üyelerinin tayinlerinin onaylanması, üçte iki oy çoğunluğu ile Komisyon’u görevden alma yetkisine sahiptir. AP ayrıca, Komisyon programını onaylar, Komisyon ve AB Bakanlar Konseyi’ni sözlü veya yazılı sorularak yönelterek Avrupa politikalarının nasıl işlediğini izler.

 

Araştırma komisyonları kurar. AB vatandaşlarının dilekçelerini inceler.

Birlik anlaşması uyarınca AB kurumlarının yürüttükleri faaliyetlerin uygulanması sürecinde gündeme gelebilecek görevi kötüye kullanma sorunlarına ilişkin olmak ve vatandaş şikayetlerini incelemek üzere bir ombudsman atama yetkisine sahiptir.

Avrupa Parlamentosu, Konsey ile bütçe konusunda yetkileri paylaşır. Yıllık bütçeyi onaylar ve bütçe uygulamasını izler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin