ABD'li plak şirketleri, telif hakkı ihlali gerekçesiyle 2 yapay zeka şirketine dava açtı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ünlü plak şirketleri, yapay zeka (AI) sistemlerini geliştirebilmek için izinsiz içerik kullanmakla suçladıkları 2 firmaya, telif hakkı ihlali gerekçesiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'li plak şirketleri, telif hakkı ihlali gerekçesiyle 2 yapay zeka şirketine dava açtı

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliğinden (RIAA) yapılan açıklamada, yapay zeka yardımıyla müzik üreten Suno ve Udio adlı firmaların, yapay zeka sistemlerini geliştirebilmek ve eğitebilmek amacıyla ünlü plak şirketlerine ait telif hakkıyla korunan içerikleri izinsiz kullandığı belirtildi.

Açıklamada, aralarında Universal Music Group (UMG), Sony Music ve Warner Records'un da bulunduğu bir grup plak şirketinin, telif hakkı ihlali gerekçesiyle söz konusu 2 şirkete dava açtığı ve izinsiz kullanılan her içerik için 150 bin dolara kadar tazminat talep ettiği aktarıldı.

Suno ve Udio'nun geliştiricisi Uncharted Labs, yakın zamanda, kullanıcıların metin komutlarından şarkı üretmelerini sağlayan yapay zeka programlarını piyasaya sürmüştü.

SONY MUSİC ŞARKILARINI İZİNSİZ KULLANANLARI UYARMIŞTI

Amerikan müzik şirketi Sony Music, mayısta teknoloji şirketlerine, yapay zeka sistemlerini geliştirebilmek için şarkılarını izinsiz kullanmamaları uyarısında bulunmuştu.

Şirket, 700 kadar firmadan, hangi şarkıların yapay zeka sistemlerini geliştirmek için kullanıldığı, şarkılara nasıl erişildiği ve şarkılardan kaç kopya yapıldığı gibi soruları yanıtlamalarını istemişti.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin