Papua Yeni Gine sık sık depremlerle sarsılıyor.
Bu sefer Papua Yeni Gine’nin Yeni Britanya Adası’nda 6 büyüklüğünde meydana gelen deprem paniğe neden oldu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin merkez üssünün, Yeni Britanya Adası’ndaki Kimbe kentinin yaklaşık 65 kilometre güneydoğusu olduğunu açıkladı.
Yaklaşık 51 kilometre derinlikte meydana gelen depremde, ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı olmadı.
Papua Yeni Gine Hakkında
Papua Yeni Gine toprakları insanlık tarihinin bilinen ilk göç alanlarından biridir. Burası, Afrika’dan yeryüzüne yayılmaya başlayan ilk toplulukların göç ettiği bölgelerdendir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda rastlanan en eski insan izleri MÖ 40.000’li yıllara aittir. MÖ 7.000’li yıllardan itibaren bölgede tarımsal faaliyetlere başlanmıştır.
Sömürgecilik faaliyetleri kapsamında bölgeye gelen ilk Avrupalı güçler 16. yüzyılın ikinci çeyreğinde Portekizlilerdir. 1526’da adaya gelen Portekizli Jorge de Meneses, önce adanın kuzey kıyılarına Malay dilinde “kıvırcık saçlı” anlamına gelen “Ilhas dos Popuas” adını vermiş, daha sonra bölge insanı Ginelilere çok benzediği için Yeni Gine ismi de buna eklenmiştir. Takip eden süreçte İngilizler, Fransızlar ve İspanyollar da adaya gelmiştir.
19. yüzyılın sonlarında Yeni Gine’nin kuzey kesimi Almanlar, güney kesimi de İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiştir. İngiltere kendi kontrolündeki Yeni Gine bölgesi ile Papua Adası’nı birleştirerek buranın yönetimini 1905 yılında Avustralya’ya bırakmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ise tüm Papua Yeni Gine, Milletler Cemiyeti tarafından Avustralya’nın manda yönetimine devredilmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında önemli çatışma alanlarından biri olan Papua Yeni Gine, 1942-1945 yılları arasında Japonya’nın işgali altında kalırken, savaş boyunca 200.000’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Japonya’nın savaşı kaybetmesinin ardından bölge 1949 yılında yeniden Avustralya’nın yönetimine bırakılmıştır. 1973 yılında özerk yönetim statüsüne geçen Papua Yeni Gine, 16 Eylül 1975 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır. Ancak ülke hâlâ İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olarak varlığını sürdürmektedir.