Görüntüler ortaya çıktı: Libya'da binlerce kişinin can verdiği Daniel fırtınası böyle başladı

Taşan baraj sularının yavaş yavaş yollara ilerlediğinin görüldüğü görüntülerde sel suları kısa bir süre içerisinde artarak yollardaki araçları da içine alıp sürüklemeye başlıyor

Kaynak: A.A

This browser does not support the video element.

Libya'da 10 Eylül'de Daniel fırtınasının neden olduğu sel felaketinin en çok etkilediği Derne kentinde selin başladığı ilk anlara ait görüntüler bir binanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

Taşan baraj sularının yavaş yavaş yollara ilerlediğinin görüldüğü görüntülerde sel suları kısa bir süre içerisinde artarak yollardaki araçları da içine alıp sürüklemeye başlıyor.

Kızılhaç, Libya'daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını bildirirken, ölü veya kayıp toplam sayının 20 bini bulacağı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle 38 binden fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ülkenin doğusundaki kentlerde binlerce kişinin ölümü ve kaybına neden olan selden etkilenenler için 17 ülkeden 38 yardım uçağının geldiğini duyurdu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sel felaketinden etkilenen Libya halkına destek için İzmir'den yola çıkan Deniz Kuvvetleri'nin TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerinde AFAD, AKUT, Sağlık Bakanlığı, Sahil Güvenlik ve itfaiye personelinden oluşan 360 görevlinin bulunduğu belirtildi.

FELAKETİN YOL AÇTIĞI HASARIN TESPİTİ İÇİN KOMİTE KURULDU

Libya Yüksek Devlet Konseyi, ülkenin doğusunu vuran "Daniel" fırtınasında felakete uğrayan kentlerdeki hasarın değerlendirilmesi için komite kurulduğunu açıkladı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Basın Ofisi'nin sosyal medya hesabı Facebook'tan konuya ilişkin açıklama yayımlandı.

Komitenin başına Abdulkerim Ferac Hasan Adem'in getirildiği aktarılan açıklamada, görevinin de sel felaketine uğrayan kentlerdeki hasarın tespiti ve Konsey tarafından afetzedelere tahsis edilen yardımların dağıtımının koordine edilmesi olduğu belirtildi.

Yıllardır devam eden iç savaşın iki tarafı da olayın sorumlularının bulunması için ayrı ayrı çağrılar yaptı. Libya'nın doğusundaki Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el Menfi ve Trablus'taki Türkiye destekli yönetimin lideri Abdulhamid Dibeybe, konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti.

Menfi, barajların çökmesinde sorumluluğu olan herkesin cezalandırılmasını istediklerini vurguladı.

Ülke iç savaşla birlikte iki yönetime bölünmüş olsa da, başsavcı Sıddık El-Sur'un ülke genelinde etkisi olduğu konuşuluyor.

SELE NEDEN OLAN BARAJLARIN DURUMUNA YÖNELİK ÇAĞRILAR DİKKATE ALINMAMIŞTI

The Guardian'ın aktardığına göre yıkılması sele neden olan iki barajın da kötü durumunun uzun yıllar dile getirilmesine rağmen dikkate alınmaması öfkeye neden oldu.

Barajlar üzerinde çalışma yapmak için ihaleyi 2007 yılında Türk firma Arsel almış, ancak 2011'de savaşın patlak vermesiyle ülkeyi terk etmişti. Dibeybe'nin paylaştığı bilgilere göre Arsel'in çekilmesinin ardından iş makineleri çalınmıştı. Barajların onarılması için ayrılan paranın bir bölümü, Su Kaynakları Bakanlığı'ndan alınmıştı.

İşte Beşar Esad'ın Sarayı. Lüks ve ihtişam... Rus Birliklerinin Çekilme Anları Ortaya Çıktı Hama’da muhaliflerden şükür namazı Kaçmaya çalışan rejim askerleri görüntülendi Serbest bırakılan mahkumların sevinci kamerada Suriye'de ele geçirilen uçaklar görüntülendi