Engelsiz Filmler Festivali'nde ödüller 13 Haziran’da sahipleriyle buluşacak

 Puruli Kültür Sanat tarafından “Bir arada film izlemek mümkün” sloganıyla on iki yıldır sinemaseverlerle buluşan Engelsiz Filmler Festivali, programında yer alan Toprağın Şarkıları (Songs of Earth), İmparatorluk (The Empire), …Kadın (Woman of…), 32 Ses (32 Sounds), Bir Ailenin Kısa Hikâyesi (Brief History of a Family), Ölüm Yaşayanların Sorunudur (Death is a Problem for the Living) ve Kısa Film Yarışması kapsamındaki filmler  izleyicilerle buluştu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

This browser does not support the video element.

Ayrıca, kendilerine has üsluplarıyla sinema tarihine iz bırakan sinemacılara odaklanan Parmak İzi seçkisinde yer alan, Jørgen Leth’in yönettiği Cehennemde Bir Pazar (A Sunday in Hell) ve Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları (The Stars and The Water Carriers) filmlerinin Goethe-Institut’taki gösterimleri gerçekleşti.

Festival, 13 Haziran’a kadar Ankara'da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe-Institut salonlarında izleyicilerle buluşmaya devam edecek. Festivalin Paribu Cineverse ANKAmall gösterimleri için biletlere biletinial.com üzerinden 50 TL'ye ulaşılabilirken Goethe-Institut’taki tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleşiyor.

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

7 Haziran’da film gösterimlerine başlayan Engelsiz Filmler Festivali’nde bugüne kadar; 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen sinema meraklılarının katıldığı Stop Motion Animasyon Atölyesi ve bu yıl kaybettiğimiz, sinemamızın önemli oyuncularından Ayla Algan anısına düzenlenen Karanlıkta Uyananlar filminin özel gösterimi gerçekleşti.

Festivalin her yıl düzenlediği etkinlikler arasında yer alan Stop Motion Animasyon Atölyesi, canlandırma sanatçısı ve eğitmen Deniz Öcal’ın yürütücülüğünde gerçekleşti. 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen 8 yönetmen adayının katıldığı atölye, 9 Haziran Pazar günü 12:30’da Goethe-Institut’ta yapıldı. Atölyeye katılan yönetmen adayları toplamda 8 animasyon film üretti.

Bu yıl yitirdiğimiz, sinemamızın önemli oyuncularından Ayla Algan anısına gösterilen Karanlıkta Uyananlar filmi, 9 Haziran Pazar günü Mülkiyeliler Birliği bahçesinde saat 20:30’da erişilebilir olarak sinemaseverlerle buluştu. Senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in yönettiği ve Algan’ın sinema kariyerine başladığı ilk film olan Karanlıkta Uyananlar’ın gösterimi öncesinde, sinema tarihi araştırmacıları Ali Karadoğan ve Emrah Özen film üzerine kısa bir sunum yaptı. 1960’lı yıllarda özellikle toplumsal konulardan bahsedilen, film yapmanın ve filmlerin seyirciyle buluşma zorluklarının konuşulduğu sunumda Ali Karadoğan; Türk Sinema tarihinde Karanlıkta Uyananlar filminin, Türkiye’de ilk kez işçilerin hayatlarını konu alan film olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Filmin kadrosuna bakıldığında dönemin yıldız oyuncularının yer almadığından bahseden Karadoğan, toplumsal konuları merkezine alan filmin, bir takım gayretler sayesinde seyirciyle buluştuğunu belirtti. Sunumda, sözü alan Emrah Özen ise Karanlıkta Uyananlar filminin yönetmeni, yapımcısı ve senaristinin üretim sürecindeki zorlu yolculuğundan bahsederek yapım aşamasında Ayla Algan ve kardeşi Beklan Algan’ıni desteğinin altını çizdi.

FESTİVAL PROGRAMINDA BU YIL 41 FİLM YER ALIYOR

41 filmin gösterileceği Engelsiz Filmler Festivali 2024 programında bu yıl; dikkat çeken yerli yapımların yer aldığı Ulusal Uzun Film Yarışması, kısa film üretiminin gelişimine katkıda bulunmayı ve tüm dünyadan nitelikli örnekleri festival izleyicisi ile buluşturmayı amaçlayan Kısa Film Yarışması, kendilerine has üsluplarıyla sinema tarihine iz bırakan sinemacılara odaklanan Parmak İzi, dünya sinemasında dikkat çeken ödüllü filmlerdeki farklı kültür ve yaşamları izleyicilerle buluşturan Kaleydoskop, sesin gizli kalmış etkilerine odaklanan hikayeleri seçkisine dahil eden Oditoryum, çocuk sinemaseverlerin hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeleri amaçlayan Çocuklar İçin bölümleri sinemaseverlerle buluşuyor. Film programı ve gösterim takvimi hakkında detaylı bilgi için engelsizfestival.com ziyaret edilebilir.

FESTİVALİN ETKİNLİK PROGRAMINDA BU YIL!

Festival programında sinemaseverlerin merakla beklediği filmlerin yanı sıra her yaştan izleyiciye hitap eden etkinlikler de yer alıyor. Etkinlik programında; 9-12 yaş grubu film meraklılarını bekleyen Stop Motion Animasyon Atölyesi, otizmli çocuk ve gençlerin ihtiyaçları gözetilerek gerçekleştirilecek Otizm Dostu Gösterim, bu yıl kaybettiğimiz usta oyuncu Ayla Algan anısına yapılacak Karanlıkta Uyananlar Açık Hava Gösterimi ve sporseverlerin heyecanla beklediği 2024 yazına sinemayla başlamak isteyenler için Spor Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni: Jørgen Leth başlıklı bir de konuşma yer alıyor.

Ödüller 13 Haziran’da Sahipleriyle Buluşacak

Ulusal Uzun Film Yarışması jüri üyeleri, kategorisini belirleyecekleri bir ödül ile birlikte En İyi Yönetmen ve Jüri ödüllerinin sahiplerini seçerken; Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini ise her yıl olduğu gibi gösterimler sonrası kullandıkları oylarla izleyiciler belirleyecek. Seyirciler oylarını Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanabilecekler.

Kısa Film Yarışması jüri üyelerinin belirleyeceği ve 1000 dolar ile desteklenecek En İyi Film ödülü ile birlikte En İyi Yönetmen ödülü, En İyi Senaryo ödülü ve yine izleyici oylarıyla belirlenecek Seyirci Özel Ödülü’nü kazananlar 13 Haziran Perşembe saat 19:30’da Goethe-Institut’ta düzenlenecek ve sunuculuğunu Ege Kayacan’ın yapacağı ödül töreninde açıklanacak.

FESTİVALDEKİ TÜM GÖSTERİM VE ETKİNLİKLER ERİŞİLEBİLİR

Engelsiz Filmler Festivali’nin programında yer alan tüm filmler sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile erişebilir olarak sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimlerin ardından film ekipleriyle yapılan söyleşilerde, atölye ve Ödül Töreni’nde işaret dili tercümesi yapılıyor. Çocuklar İçin ve Ayla Algan Anısına Özel Gösterim dışındaki tüm gösterim ve etkinliklerde İngilizce çeviri de bulunuyor.

Sesli betimlemenin salona verileceği Çocuklar İçin bölümü hariç festivaldeki tüm filmler Turkcell Hayal Ortağım uygulaması üzerinden sesli betimlemeli olarak takip edilebiliyor. Ayrıca festivalin gösterim mekanları geçen yıl da olduğu gibi görme engellilerin sosyal hayata eşit ve tam katılımı için teknolojiler geliştiren TIME ödüllü WeWALK’un “DANIŞ” servisiyle birlikte erişilebilir hale geliyor ve görme engelli katılımcılar profesyonel asistanlara bağlanarak görüntülü destek ile yönlendirme alabiliyor.

Akmeşe 'Hardasan Yar' ile gecenin yıldızı oldu! Oyuncular filmdeki karakterlerini anlattı İzlerken hem ağladılar hem de güldüler! Abdullah'ın konuşması büyük beğeni topladı Harun Kolçak'ı unutmadı İzleyicileri bambaşka bir dünyaya götürdü