Zülfü Livaneli'nin romanı Hollywood'da film oluyor
2017 yılında kitapseverlerle buluşan ve kısa sürede 700 bin baskıyla ulaşan, pek çok dile çevrilen, yakında Amerika’da yayınlanacak olan ‘Huzursuzluk’, şimdi de Hollywood kapılarını açtı.
30’dan fazla uluslararası ödülün sahibi Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ve ilk baskısıyla okurlarının kalbine dokunan Huzursuzluk kitabı, Türk - Amerikan ortak yapımıyla film oluyor.
Kitabı Hollywood yapımcıları ile buluşturan filmin ortak yapımcısı; ‘Annem’ ve ‘Hababam Sınıfı’ filmleri ile sinemaseverlerin yakından tanıdığı HANN Medya. Filmin bir diğer ortak yapımcısı ise Türkiye’de belgesel yapımcılığının ve yönetmenliğinin öncü isimlerinden Nebil Özgentürk. Filmin senaryosu ise hem yereli hem de evrenseli çok iyi bilen, New York Üniversitesi’nde Edebiyat okumuş, daha sonra London School of Economics’in Siyaset Bilimi, Felsefesi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun olan Aylin Livaneli’ye ait. Amerikan - Türk ortak yapımı ‘Huzursuzluk’’un 2020 de çekimleri başlayacak.
Zülfü Livaneli, Hollywood’u ‘Huzursuz’ edecek!
Her romanıyla okurların kalbine dokunan ve 700 bin satış rakamına ulaşan ‘Huzursuzluk’,la yine yürekleri sarsan bir eser ortaya çıkaran Zülfü Livaneli, “Coğrafya ve dönem kaderdir’ diyerek, içine doğduğumuz aileyi, dili, dini, ırkı, coğrafyayı seçme şansımız olmadığı gibi, ne kadar uzağa gidersek gidelim bizi takip edeceğini hatırlatıyor. İnsana vicdanını olduğunu hatırlatan ve Ezidi bir kızın yürek burkan hikayesinin anlatıldığı kitap, şimdi de sinemaseverleri heyecanlandırıyor.
'Kızların yaşadığı acıyı içimde hissettim!'
Senaryoyu Hollywood normlarına göre yazdığını belirten Aylin Livaneli, “Huzursuzluk, bu coğrafyada bulunan herkese aşina ama bir o kadar da yabancı ve yadsınan insanların hikayesi.. Evrensele ulaşmak için önce yerelle barışmamız gerekiyor. Senaryoyu yazarken Meleknaz’ın ve onun gibi diğer Ezidi kızların yaşadığı acıları içimde hissettim” diyor.
Proje için gizlilik anlaşması yapıldı
Kısa sürede sinema sektöründe adını başarılı projelerle duyuran Hann Medya Yönetim Kurulu Başkanı İlkem Şahin, “Çok satan kitaplar Hollywood’un altın madeni, ama onların sözleriyle tekrar edecek olursam; ‘lokal motiflerin böylesine içten yazıldığı, bu kadar güçlü ve evrensel bir hikaye’nin onları fazlasıyla heyecanlandırdığını belirtmeliyim. Filmi hemen hayata geçirmek istiyorlar. Şu anda bir Hollywood Yönetmeni ile ‘casting’ ve diğer detaylar üzerinde konuşuyoruz.” dedi. Şahin, Amerikan yapım şirketi ile yapmış oldukları gizlilik anlaşması nedeniyle yönetmen ismini henüz açıklayamadıklarını belirtti.
'Bu bir insanlık hikayesi'
“Bu toprakların huzursuzluğu’ artık kendi sınırlarına sığmıyor” diyen Nebil Özgentürk’se kitaptan bir alıntıyı hatırlatarak romana ilişkin duygularını belirtiyor; “O Melek Tavus işlemeli mendili, narin ellerinde biçimlendiren Ezidi kızı Nergiz’in BEN BİR İNSANDIM’ diye başlayan insanlık hikayesinin, Hollywood yolculuğunda umarım herkes aynı soruyu soracak; ‘Sonra ne olmuştu o kızlara?’ Livaneli, bu son romanıyla insana insanlığı hatırlatıyor.. ‘İnsanlık ağacının kırık dalı’ diye tanımladığı bir kavmin acılarını anlatıyor. Suriye’de olan biteni, IŞİD canavarlığını, mülteci yalnızlığını-kalabalığını..”