Zilhicce ayı ne zaman 2024, ilk 10 günü ne yapmalı? Zilhicce ayı ibadetleri, duaları, zikirleri neler?

2024 Kurban Bayramı'nın da içinde yer aldığı Zilhicce ayı ile ilgili araştırmalar başladı. Din kaynaklara göre Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak tavsiye ediliyor. Bu ay, İslam takviminde on ikinci aya denk geliyor ve hac ayı olarak biliniyor. Bu kapsamda Müslüman vatandaşlar, "Zilhicce ayı ne zaman 2024, ilk 10 günü ne yapmalı?" sorusunu aratıyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024 dini takvimini araştırıyor. Peki, Zilhicce ayı ibadetleri, duaları, zikirleri neler? İşte detaylar...

Müslümanlar için büyük bir öneme sahip Zilhicce ayı, Kurban Bayramı'nı da içinde barındırır. Bu mübarek ayda Müslümanlar Kabe'yi ziyaret ederek hac ibadetini yerine getirir ve hacılar Kabe'yi yedi tur tavaf eder. Ayrıca bu ayın 9. gününde Arafat'ta vakfe yapılır. Zilhicce ayının ilk 10 günü ise ayrı bir öneme sahiptir. Bu ayın ilk dört gününde kurban kesme ibadeti gerçekleşir ve bol bol dua edilerek zikirler çekilir. Peki, Zilhicce ayı ne zaman 2024, ilk 10 günü ne yapmalı? Zilhicce ayı ibadetleri, duaları, zikirleri neler?

ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN 2024?

2024 yılında Zilhicce ayı, 6 Haziran Perşembe gününü 7 Haziran Cuma gününe bağlayan gece başlıyor. Bu sene 7 Haziran Cuma günü Zilhicce ayının birinci günü olacak. Son günü ise 6 Temmuz'a denk geliyor. 6 Temmuz'u 7 Temmuz'a bağlayan gece ise Muharrem ayı başlayacak.

ZİLHİCCE AYI İLK 10 GÜNÜ NE YAPMALI?

Zilhicce ayının ilk 10 günü, Kurban Bayramı'nın 4 gününü de içeriyor. Bu ayın 10. gününde (16 Haziran 2024) Kurban Bayramı başlayacak. Zilhicce ayının ilk 10 gününde şu ibadeletler yapılabilir:

  • Tevbe ve İstiğfar edilebilir

Bu günlerde yapılan tevbe ve istiğfar ibadetleri, günahları affettirmek ve temizlemek için önemlidir.

  • Zilhicce ayı orucu tutulabilir

Zilhicce ayının ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilir. Fakat, hac ibadetini yerine getirenlerin 9. gün olan Kurban Bayramı arifesinde oruç tutması mekruh kabul edilir.

Diyanet İşleri'nin bu konudaki açıklaması şöyledir:

"Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732])."

  • Salih amellerde bulunabilir

Hayır işleri yapmak, sadaka vermek, iyilik yapmak ve başkalarına yardım etmek bu günlerde daha fazla sevap kazandırır.

  • Kur'an okunabilir ve Tefekkür edilebilir

Zilhicce ayının ilk 10 gününde Kur'an okumak ve anlamaya çalışmak, manevi bir arınma sürecine katkı sağlar.

  • Dua edilebilir

Bu günlerde yapılan duaların kabul edildiğine inanılır. Dolayısıyla Zilhicce ayının ilk 10 gününde bol bol dua etmek, manevi olarak güçlenmeye ve bağışlanmaya vesile olabilir.

  • Hac hazırlıkları yapılabilir

Eğer bir kişi hac ibadetini gerçekleştirecekse, Zilhicce ayının ilk 10 günü bu ibadet için gerekli hazırlıkların yapılması önemlidir.

Zilhicce ayının ilk 10 gününün faziletleri ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması şöyle:

"Fecr sûresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, 31/148). Zilhiccenin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.) “Allah katında şu on günde işlenecek sâlih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler: “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür?” diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Ebû Dâvûd, Savm, 61 [2438]; bkz. Buhârî, ʽÎdeyn, 11 [969]) buyurmuştur.

Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, 2/459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan Kurban Bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivâyetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])."

ZİLHİCCE AYI DUALARI VE ZİKİRLERİ NELER?

Zilhicce ayı zikirlerinin 100'er defa okunması tavsiye edilir. Özellikle Allah-u Ekber, Kelime-i Tehvid (Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah) gibi zikirlerin son derece önemli olduğu vurgulanır. Zilhicce ayında, tevbe ve istiğfar duaları, Kurban Bayramı duaları, hac ile ilgili dualar, aile içi dualar, iyilik ve hidayet dualarının yanında genel dua da (sağlık, başarı, huzur, sabır, şükür vs.) edilebilir.

Rakam Ortaya Çıktı Emekliyi Yıkacak Oran! SGK Duyurdu Erken Emeklilik Yolu Açıldı Mehmet Ali Erbil'e seks tehdidi! Bakan Işıkhan’dan kademeli emeklilik açıklaması! Cinsel içerikli videosu çıkan hakem tepki çekti Göğüs dekolteli saten dar elbisesiyle olay yarattı