Yusufeli Barajı açıldı. Türkiye’nin enerji ihtiyacı için önemli kapasiteye sahip olan baraj ne kadar elektrik üretecek? Üretim takvimi nasıl olacak? Ne kadara mâl oldu?

Yusufeli Barajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Peki baraj Türkiye’nin enerji ihtiyacı için ne anlama geliyor? Üretime nasıl ve ne zaman başlanacak? Ne kadar para ödendi? İşte tüm detaylar…

Kaynak: AA-DHA

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle açılarak hizmete başlayan Artvin’deki Yusufeli Barajı Türkiye’nin enerji üretimi için oldukça önemli bir yere sahip olacak.

Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı'na girişin sembol projeleri olarak değerlendiriyorum” sözleriyle açılışını yaptığı Yusufeli Barajı’na ilişkin detaylar ise şöyle…

29 MAYIS’TAN İTİBAREN ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLAYACAK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin verdiği bilgilere göre, Yeniköy ile Irmakyanı köyleri, 9 gün sonra su altında kalacak. 69 günün sonunda ilçe merkezi su altında kalıyor olacak. Bu, toplam 309 gün sürecek. 90 günlük bir bekleme süresinin ardından elektrik üretimi ile ilgili deneme ve esas üretime başlanmış olacak. 29 Mayıs 2023 tarihinden itibaren de elektrik üretimine başlanacak.

BEDELİ 34 MİLYAR OLDU

Baraj için toplamda 34 milyar liralık harcama yapıldığını aktaran Bakan Kirişçi, ödenen bu miktarın içinde 110 kilometrelik yol yapımı, viyadük ve köprüler de olduğunu belirtti.

Yeni yerleşim yerine taşınanların, barajın su tutmaya başlamasıyla masmavi manzara ile karşılaşacaklarını belirten Kirişci, "Tabi ki yolları, köprüleri, viyadükleri ve tünelleri yaptık fakat aynı zamanda bu tür projeler, bazen yerleşim yerlerinin kaldırılmasını gerektirir. Bazen de bunlara hiç ihtiyaç duymazsınız. Bu proje, yerleşim yerinin başka bir yere nakledilmesini gerektiren projeydi. Bu çerçevede; burada gerek ilçenin merkezi ve gerekse de köyleri mağdur edilmemiş oldu. Tam 3205 konut ki bunun 507'si köylere ait. Geri kalanının tamamı ilçe merkezindeki vatandaşlarımızın kendi konutları olacak. Yine bu konutlardan ayrı 334 adet iş yeri yapıldı. Bunun da 10 tanesi köylerde, 324 tanesi bahsetmiş olduğumuz ilçenin kendi merkezindeki iş yerleri olmuş oldu. Vatandaşlarımız, buralarda konforlu bir şekilde yaşayacak" dedi.

NE KADAR ELEKTRİK ÜRETİLECEK?

Yusufeli Barajının 558 megavat kurulu gücü var. 1,9 milyar kilovat saat elektrik enerji üretim kapasitesi var. Türkiye'nin sahip olduğu hidroelektrik kapasitesi potansiyelinin yüzde 2'si bu barajda kullanılıyor ve bundan elektrik üretiliyor olacak. Yani burada üretilecek olan elektrik Türkiye'nin beşinci büyük kenti Antalya'nın enerji ihtiyacını karşılayacak boyutta.

Yusufeli Barajı ayrıca Çoruh Nehri üzerinde bulunan 4 barajın elektrik üretim kabiliyetlerini de attıracak. Bakan Kirişçi barajın kapasitesine ilişkin şu bilgileri de aktardı:

"Çoruh Nehri üzerinde bizim çok sayıda barajlarımız var. Yusufeli, adeta bir emniyet sibobu gibi hizmet veriyor olacak. Deriner, Borçka, Artvin, Muratlı barajları. Yusufeli Barajı sayesinde elektrik üretim kabiliyetlerini artırabileceklerini belirtmiş olalım. Bir diğer yönü itibarıyla de 'rüsubat' dediğimiz suyun kendi akışı içerisinde birtakım birikintiye neden olan maddeleri barajlara gitmeden Yusufeli'nde tutuluyor olması, barajların ekonomik ömrünü de artırıyor olacak. Bu da gerçekten çok önemli konu. Bir başka yönü itibarıyla de su eğer yerinde tutulmazsa taşkınlara neden oluyor malumunuz. Taşkınlar da tarım arazilerine ve yerleşim yerlerine zarar verebiliyor. İnsanlarımızın bazen hayatlarını kaybetmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla taşkınla ilgili etkileri de azaltacak olan bir baraj.”

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi