Yürüyen zatürre nedir, belirtileri nelerdir?
Kış mevsimiyle birlikte çeşit çeşit hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle çocuklarda daha sık görülen "yürüyen zatürre" hastalığına karşı mutlaka dikkatli olunmalı. İşte yürüyen zatürre hastalığının belirtiler ve alınabilecek önlemler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, yürüyen zatürre vakalarında artış olduğunu söyleyerek “Bu artış özellikle 2-4 yaş arasındaki çocukları etkiler” uyarısında bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, zatürrenin daha hafif bir türü olarak tanımlanan ‘yürüyen zatürre’ hastalığında artış olduğuna dikkat çekerek yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
AİLELER DİKKATLİ OLMALI
Dr. Sert, “Belirtiler genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde başlıyor ve çoğu zaman tedaviye gerek kalmadan geçiyor. Bu sezon 2-4 yaş arası çocuklarda yürüyen zatürre vakalarında olağandışı bir artış gözlemliyoruz. Hastalık genellikle okul çağındaki çocuklar ve yetişkinlerde daha yaygın görülüyor. O nedenle aileler tedbir konusunda daha dikkatli olmalı” diye konuştu.
PANDEMİ SONRASI ARTIŞ VAR
Çocukta uzun süren öksürük, nefes darlığı, hırıltı veya göğüs ağrısı gibi belirtiler gelişirse, enfeksiyonun daha ciddi bir boyuta ulaşabileceğini belirten Dr. Sert, “Böyle durumlarda pediatristinize başvurmanız önemlidir. Bu artış Covid-19 pandemisinin ardından eski solunum virüslerinin yeniden yayılmasına bağlanabilir. Pandemi döneminde alınan önlemlerle, mikoplazma bakterisinin yayılmasının önemli ölçüde azaldığını ancak sonrasında bu bakterinin yeniden aktif hale geldi” dedi.
ELLERİ SIK SIK YIKAYIN
Hastalığın belirtileri hafif olduğu için insanların günlük hayatına devam ettiğini aktaran Dr. Sert, böylece bulaşmanın kolaylaştığını dile getirdi. Hijyen kuralarına uymanın önemli olduğunu söyleyen Dr. Sert, gerekli durumlarda ağzı kapalı tutmak, elleri sık sık yıkamak gerektiğini ifade etti.