Yollardaki tabela renklerinin ve kodların anlamı ne? Otoyollardaki mavi, yeşil tabelalar ve kodlar ne anlama geliyor?

Özellikle araç kullanan biriyseniz otoyollarda yeşil ve mavi renkte tabelalar mutlaka görmüşsünüzdür. Bu tabelalarda girdiğiniz yolda nereye gidebileceğinizi gösteren yer adları veya şehirler yazar. Bu tabelalarda bir de D-100, O-7, E-80 gibi kodlar vardır. Peki, Yollardaki tabela renklerinin ve kodların anlamı ne? Otoyollardaki mavi, yeşil tabelalar ve kodlar ne anlama geliyor? Gelin birlikte bakalım...

Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de otoyollarda, sürücünün güvenli bir şekilde yönlendirilebilmesi için renkli tabelalar yer alır. Bu tabelaların renkleri ve üzerinde yer alan kodlar oldukça önemlidir. Yeşil, mavi, kahverengi, beyaz, sarı, kırmızı rebkteki tabelalar Türkiye'de kullanılan levhalardır. Renkler ve kodlar, sürücülere hangi tür yolda olduklarını, hangi şehir veya bölgeye gittiklerini gösterir. Peki, Yollardaki tabela renklerinin ve kodların anlamı ne? Otoyollardaki mavi, yeşil tabelalar ve kodlar ne anlama geliyor? İşte otoyol, karayol kodları ve tabela renklerinin anlamı...

YOLLARDAKİ TABELA RENKLERİNİN VE KODLARIN ANLAMI NE?

Otoyollardaki ağırlıklı olarak mavi ve yeşilden oluşan tabelalar, sürücülerin kolay bir şekilde yön bulmalarına yardımcı olur. Güvenli seyahat etmelerini sağlar. Standart bir sistemde düzenlenen bu levhaların renkleri ve kodları ise sürücülere hangi tür yolda olduklarını gösterir. Ayrıca hangi şehre veya bölgeye gittiklerini de ifade eder. Şimdi gelin bu tabela renklerini ve kodların anlamlarını tek tek inceleyelim...

OTOYOLLARDAKİ MAVİ, YEŞİL TABELALAR VE KODLAR NE ANLAMA GELİYOR?

YEŞİL TABELA

Yeşil tabela, otoyolu ve ana karayollarını temsil eder. Şehirler arası otoyollarda görülen bu tabelalar, hızlı ve kontrollü geçiş yollarında kullanılır.

MAVİ TABELA

Mavi tabela, devlet yolları ve ana karayolları ifade eder. Otoyollar dışındaki ana karayolları ve şehirlerarası yollarda görülür.

KAHVERENGİ TABELA

Tarihi, kültürel ve turistik yerleri belirtir. Milli parklar, müzeler, antik kentler gibi yerlere yönlendirmek için kullanılır.

BEYAZ TABELA

Beyaz tabela şehir içi yönlendirmeleri, mahalle ve semt bilgilerini göstermek için kullanılır. Beyaz tabela üzerinde sokak, mahalle ve yerel bölgelerin isimleri yer alır.

SARI TABELA

Sarı tabela nadir olarak görülür ve anlamı geçici trafik düzenlemeleri ile uyarı işaretlerini ifade eder. Genellikle şerit değişikliğinde, tehlikeli durumların belirtilmesinde, geçici yönlendirmelerde ve yol çalışmalarında sarı tabelayı görebilirsiniz.

KIRMIZI VE BEYAZ TABELA

Kırmızı ve beyazın bir arada olduğu tabelalar, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı anlamlarına gelir. Sürücülere trafik kurallarını hatırlatmak amaçlı kullanılır.

OTOYOLLARDAKİ TABELA KODLARININ ANLAMI

Tabelalarda birçok kod vardır. 'O' harfi, otoyol demektir. 'D' harfi, devlet karayollarını, 'E' harfi ise Uluslararası Avrupa Karayolları'nı ifade eder.

  • O-1: İstanbul 1. Çevre Yolu (Boğaziçi Köprüsü ve çevresi)
  • O-2: İstanbul 1. Çevre Yolu (FSM Köprüsü ve çevresi)
  • O-3: İstanbul-Edirne Otoyolu yani TEM
  • O-4: Kuzey Marmara Otoyolu
  • O-21: Ankara Çevre Yolu
  • O-31: zmir Çevre Yolu
  • O-52: Adana-Gaziantep Otoyolu
Asgari ücret zammı sonrası kalem kalem artışlar Emekli maaşı için net rakam verdi Evlat edindikleri çocuklara tecavüz ettiler Erdoğan'dan Asgari Ücret Açıklaması Geldi Aleyna Tilki 'çıplak' görüntüsünü paylaştı! Adana’da motosiklet isyanı