YÖK pedagojik formasyonun detaylarını açıkladı: 2021 Pedagojik formasyon başvuruları ne zaman başlıyor? Pedagojik formasyon nedir ve nasıl alınır?

Geçtiğimiz sene son kez başvurularının alınacağı söylenen pedagojik formasyon ile ilgili olarak YÖK’ten bir süre önce açıklama geldi. 2021 yılı için yeni güncelleme ile formasyon başvurularının alınacağını açıklayan YÖK, pedagojik formasyonla ilgili olarak birçok detayı da paylaştı. “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı” hakkında araştırma yapan birçok kişi, başvuru tarihlerini de merak ediyor. Peki, 2021 pedagojik formasyon başvuruları ne zaman? Pedagojik formasyon nasıl alınır?

Geçtiğimiz haftalarda YÖK’ten gelen yeni açıklamayla beraber, geçen sene bittiği söylenen pedagojik formasyon başvurularının bu sene de alınacağı duyuruldu. Buna göre, “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı” güncellenerek yeni hali yürürlüğe girdi. YÖK’ten yapılan açıklamada yeni usul ve esaslar da paylaşıldı. Peki, 2021 yılı pedagojik formasyon başvuruları nasıl yapılır? Pedagojik formasyon başvuruları ne zaman başlıyor?

2020'DE KALDIRILMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmişti. Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmişti.

PEDAGOJİK FORMASYON BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2021 2022 pedagojik formasyon başvuru tarihleri henüz belli olmadı. Pedagojik formasyon başvuru tarihlerinin açıklanması halinde haberimiz içerisine eklenecektir.

YÖK Başkanı Erol Özvar, geçtiğimiz haftalarda pedagojik Formasyon Eğitimine ilişkin yeni duyuru yayımlandı. Duyuruda Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'nın usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacağı, önümüzdeki günlerde ayrıntılı açıklama yapılacağı bilgisi yer aldı.

YÖK PEDAGOJİK FORMASYON DUYURUSU

"Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Eğitimde İş Birliği Protokolü" güncellenmekte olup, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren "Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı", ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır.

Önümüzdeki günlerde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır."

PEDAGOJİK FORMASYON BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde açılacak olan “Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı”, eğitim fakültesinden mezun olmayan ve öğretmen olmak isteyen adaylara veriliyor.

PEDAGOJİK FORMASYON YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

YÖK pedagojik formasyon eğitimiyle ilgili daha önce 18.11.2015 tarihinde hazırlanan usul ve esasları gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdi. Bu kapsamda yapılan düzenlemelere yönelik açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

"Bu çerçevede pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, paydaşların görüş ve önerileri de alınarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni öğretmenlik programları ile uyumlu hale getirilmiştir. 'Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar', güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Kurulu tarafından da onaylanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Yükseköğretim kurumlarında ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı itibarıyla yüz yüze eğitimin yeniden başlamasına bağlı olarak, öğretmenlik eğitimi programlarıyla süregelen çalışmalar kapsamında geçmişte de uygulanan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarının da belirlenen yeni usul ve esaslar çerçevesinde; "üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde milli eğitim müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı" gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir."

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimin ardından, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için uygulanır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Pedagojik formasyon eğitimi YÖK tarafından yetkilendirilen belirli üniversitelerden alınmaktadır. Bu eğitim için belirlenen bir miktarda ücret ödenmesi gerekir. Bu ücret üniversiteler arasında farklılık gösterebilir.

alim Güran'ın ses kaydı ortaya çıktı Narin Güran cinayetinde evden düzenek çıktı Ahu Tuğba'nın kızında miras açıklaması Wanda Nara'dan skandal iddia: Icardi çıldıracak! 2024 Kainat Güzeli belli oldu: Yarışmada bir ilk Canlı yayında mide bulandıran ifşa! 200 liraya...