Yılın en önemli istenmeyen e-posta konuları
Kaspersky Lab'ın istenmeyen e-posta (spam) raporu açıklandı.
Kaspersky Lab'ın istenmeyen e-posta (spam) raporuna göre; gönderilen tüm e-postaların dörtte üçü (%79) 2kb'tan daha küçüktü. Bu da son birkaç yıldır istenmeyen e-posta kampanyalarındaki e-posta boyutlarında gerçekleşen daimi bir küçülme olduğuna işaret ediyor. Bankalar, ödeme sistemleri ve çevrimiçi mağazalar gibi finansal kurumlar, en çok kimlik avı e-postaları (%5,59'lik bir artışla %34,33) tarafından saldırıya uğradı.
2015 yılında siber suçlular, mobil cihazlardan ve mobil uygulamalardan kötü amaçlı yazılım veya reklam mesajları içeren sahte e-postalar ve bildirimler göndermeye devam etti.
Yeni bir taktik olarak dolandırıcılar, kötü amaçlı yazılımları .apk (Android yürütme dosyaları) ve .jar (bir Java programı içeren ZIP arşivleri) şeklinde yaymaya başladı. Buna ek olarak siber suçlular, bir mobil şifreleme Trojan'ını Flash Player için güncelleştirmeler içeren bir dosyanın arkasına sakladı. Bu dosyayı başlatınca kötü amaçlı yazılım, cihazda bulunan görüntü, belge ve video dosyalarını şifreledi ve kullanıcılara şifreyi çözmek için bir ücret ödemeleri gerektiğini söyleyen bir mesaj gönderildi.
Kaspersky Lab'da İstenmeyen E-Posta Analiz Uzmanı olan Daria Loseva, şu uyarıda bulundu: "Mobil cihazlarımızı mesaj ve veri alışverişinin yanı sıra banka hesaplarımıza erişmek ve hesaplarımızı kontrol etmek amacıyla her geçen gün daha fazla kullanmaya başladık. Bu da sonuç olarak siber suçlular için daha fazla sömürü fırsatı oluşturdu. Mobil kötü amaçlı yazılımlar ve sahte istenmeyen e-postalar gittikçe daha popüler bir hale geliyor ve siber suçlular tarafından doğrudan (zararlı e-postalar dahil istenmeyen e-postalar göndermek) veya dolaylı (kimlik avı e-postaları) olarak kullanılabilecek uygulamaların ortaya çıkması ile kurbanları aldatma çabaları her geçen yıl daha sofistike bir hal alıyor. Bizim cihazlara olan bağımlılığımız arttıkça bu alandaki siber suç faaliyetlerinin de artması muhtemel olduğundan, mobil cihaz kullanıcılarının tetikte ve dikkatli olmaları gerekiyor."
ABD en büyük istenmeyen e-posta kaynağı, Almanya en büyük kurban
ABD istenmeyen e-postada en büyük kaynak olmaya d evam ederken (,2) ikinci sırada Rusya (%6,15) ve Çin ve üçüncü sırada Vietnam (%6,12) yer alıyor. 2014 yılına göre %9,84'lük bir artış sonucu Almanya ,06 ile istenmeyen e-posta saldırılarının en büyük kurbanı oldu. %7,64 ile Almanya'yı takip eden Brezilya %4,09'luk bir artış göstererek 2014 yılındaki altıncılık konumundan ikinciliğe terfi etti. 2015 yılında tüm istenmeyen e-posta saldırılarında gerçekleşen %3,06'lık artış ile %6,03'e yükselen Rusya, sekizincilikten üçüncülüğe yükseldi.
Yılın en önemli istenmeyen e-posta konuları
Bu yıl Brezilya'da gerçekleşecek Olimpiyat oyunları henüz başlamamış olmasına rağmen, piyango kazandınız duyuruları içeren sahte e-postalar gönderip alıcılardan kişisel bilgilerini içeren bir form doldurmalarını isteyen dolandırıcılar bu etkinlikten çoktan faydalanmaya başladı bile. Bu saldırılarda kullanılan ve ekinde pdf, resim ve diğer grafik öğeler içeren e-postalar, istenmeyen e-posta filtrelerini atlatacak şekilde tasarlandı.
"Nijerya" kökenli dolandırıcılık saldırısı, hazırladığı inandırıcı e-posta içeriği ile e-posta alıcısının iyilik ve empati duygularını harekete geçirebilmek için Ukrayna'nın siyasi durumundan, Suriye'deki iç savaştan, Nijerya'daki seçimlerden ve Nepal'de gerçekleşen depremden faydalandı. Bu e-postalarda, ihtiyacı olan bir kişi için maddi destek çağrısı yapılıyordu.