Yeni START anlaşmasını askıya alan Rusya lideri Putin'e ABD ve NATO'dan yanıt
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün "daha fazla savaşa hazırlandığını açıkça belirttiğini" söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Putin'in ilan ettiği kararın son derece talihsiz ve sorumsuz olduğunu ifade etti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile basın toplantısında konuştu.
"Putin bugün daha fazla savaşa hazırlandığını açıkça belirtti" diyen Stoltenberg, "Ukrayna’ya, savaşı kazanması için gerekli olan her şeyi sağlamalıyız." ifadesini kullandı. Stoltenberg, saldırgan tarafın Rusya olduğunu, Rusya'ya kimsenin saldırmadığını vurgulayarak Çin'in de "Rusya'nın savaşını" desteklemeyi planladığını ifade etti.
NATO Genel Sekreteri, Ukrayna için taahhüt edilen silahların acilen teslim edilmesi gerektiğini açıkladı.
Stoltenberg ayrıca, Rusya'nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek, Rusya'ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.
'SON DERECE SORUMSUZ'
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Putin'in ilan ettiği kararın son derece talihsiz ve sorumsuz olduğunu söyledi. Yunanistan'ın başkenti Atina'da gazetecilere konuşan Blinken, ABD'nin Rusya'nın gerçekte ne yaptığını dikkatli şekilde izleyeceğini vurguladı. Blinken ayrıca ABD ve müttefiklerinin güvenliği için uygun bir pozisyon belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.
YENİ START ANTLAŞMASI NEDİR?
ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmalarının (START 1 ve START 2) devamı olan Yeni START Antlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor.
2010 yılında imzalanan Yeni START Antlaşması, Rusya ve ABD'nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyor. Antlaşma ayrıca rampaların ve nükleer kapasiteli ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 ile sınırlandırıyor.
5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona eriyordu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021'de imzalamıştı. ABD Başkanı Joe Biden de anlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021'de aktarmıştı.