Yeni bir gezegen bulundu. Yaşam mümkün. NASA'dan açıklama
Heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. James Webb Uzay Teleskobu yaklaşık 50 milyon ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen buldu. Gezegeninin yüzeyinde yaşamı destekleyen emareler tespit edildi.
Michigan ve Montreal Üniversitelerinden araştırmacılar, 2023 sonu verilerini analiz ettiler. Buna göre Cetus takımyıldızı içinde bulunan ve LHS 1140 b olarak adlandırılan dış gezegendeki potansiyel okyanusları ve hava kaynaklarını işaretlediler.
Baş yazar Charles Cadieux, "Şu anda bilinen ılıman dış gezegenlerin hepsi arasında LHS 1140 b, Güneş sistemimizin ötesindeki yabancı bir dünyanın yüzeyinde sıvı suyun varlığını dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımız olabilir. Bu, potansiyel olarak yaşama elverişli dış gezegenlerin araştırılmasında önemli bir dönüm noktası olacaktır." dedi.
NASA, gezegeni "kayalık bir dünya" olarak tanımlıyor, yeni gezegen, Dünya'nın yarıçapının 1,73 katı ve kütlesinin 5,6 katı büyüklüğünde bulunuyor. Renk açısından, dış görünümü Mars ve Jüpiter'e benziyor.
NASA'dan başka bir araştırmacı Ryan MacDonald, Güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerde "ilk kez bir atmosfer belirtisi gördüklerini" söyledi. Voyager uzay aracının bu atmosfere ulaşması 863.000 yıl sürecek.
Gezegende su varsa, muhtemelen yoğun ve donmuş buzul zeminin altında olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu dış gezegenin atmosferinin, azot gibi Dünya'dakine benzer özellikler taşıyabileceği düşünülüyor.
MacDonald, "JWST ile LHS 1140 b'ye yönelik ilk keşiflerimiz, bunun atmosferik karakterizasyon açısından şu anda bilinen en iyi yaşanabilir dış gezegen olduğunu ortaya koydu" diye ekledi.