Yeni bir çevre felaketi kapıda! Japonya'dan Çin'i kızdıran hamle. 1 milyon tondan fazla radyoaktif su okyanusa boşaltacak
Japonya'da 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremde hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken 1 milyon tondan fazla radyoaktif su Büyük Okyanus’a boşaltılacak. Japonya’nın bu kararı komşu ülkelerin yanı sıra bölge halkının da tepkisini çekiyor. Halk, suyun okyanusa bırakılmasıyla bölgedeki radyasyon oranın yeniden yükselmesinden endişeli.
2011’de 9 büyüklüğündeki Tōhoku Depremi ve Tsunamisi sonrasında, Fukuşima Nükleer Santrali kullanılamaz hale geldi.
Uzmanlar kazayı Çernobil Felaketi'nden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olarak tanımladı.
Ntv’de yer alan habere göre, Japonya hükümeti Fukuşima nükleer felaketinin ardından biriken atık suyu Büyük Okyanus'a bırakmaya hazırlanıyor.
Felaketin ardından Fukuşima Nükleer Santrali’nde o tarihten beri 1.3 milyon tondan fazla radyoaktif su birikti. Su, hasar gören reaktörleri soğutmak için kullanılmıştı. Büyük tanklarda saklanan bu su, santrali işleten firmaya yılda 880 milyon dolara mal oluyor. Daha büyük bir sorunsa artık suyu depolayacak alan kalmaması. İşte bu nedenle suyun seyreltilerek okyanusa bırakılması planlanıyor.
Radyoaktif kirliliği önlemek için işlemden geçirilecek olan su, deniz altına inşa edilecek borularla kıyıdan uzakta 12 metre derinlikte okyanusa bırakılacak.
Fukuşima anneleri, suyun okyanusa bırakılmasıyla bölgedeki radyasyon oranın yeniden yükselmesinden endişeli. Japon hükümetinin planı başta Çin olmak üzere komşu ülkelerin de tepkisini çekiyor.
Japon yetkililer ise arıtılmış suyun, büyük okyanusa salınmadan önce uluslararası düzeyde onaylanmış trityum seviyelerinin çok altına seyreltileceğini söylüyor.