Yaklaşan tehlikeyi duyurdu. Sadece 12 yıl kaldı: 4 milyardan fazla insan etkilenecek. DSÖ açıkladı! Ekonomik etkileri koronavirüsle aynı

Doçent doktor Hasan Basri Savaş 2035 yılına kadar 4 milyar insanın yaşamlarının tamamen değişeceğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışmalarından referans alarak konuşan doktor, yaklaşan tehlikenin ekonomik zararının koronavirüsle eşdeğer olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA

Doçent Doktor Hasan Basri Savaş 2035 yılına kadar her 4 kişiden 1'inin önemli ölçüde etkileneceği, hayatının tamamen değişeceği obezite tehlikesini duyurdu.

Doktor Savaş aşırı kiloların hem beden sağlığı hem de ülkelerin ekonomisi için önemli etkileri olacağını belirtti.

Öte yandan obezite sorununun ekonomik etkilerinin koronavirüsle eşdeğer olacağını kaydetti.

DÜNYA NÜFUSUNUN YARISINDAN FAZLASI AŞIRI KİLO SORUNU YAŞAYACAK

Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayımlanan yeni Dünya Obezite Atlası 2023 raporunu açıklayan Doktor Savaş, önlem alınmazsa 12 sene içinde dünya nüfusunun yarısından fazlasının aşırı kilo problemi yaşayacağını belirtti.

Aşırı kilonun kalp-damar hastalıkları, diyabet (şeker) hastalığı, kalp krizleri, inmeler ve birçok kanser türü sorunlarını beraberinde getirdiğini söyleyen Doktor Savaş, "Okul öncesi eğitimden başlayarak, eğitimin her aşamasını kapsayacak şekilde obeziteye karşı etkin mücadele edilmelidir." dedi.

HER 4 KİŞİDEN 1'İ OBEZ OLACAK

Obezite hakkında bilinçli olunması gerektiğini kaydeden Doktor Savaş, "Aksi takdirde, 2035 yılına kadar dünya nüfusunun çoğunluğu olan 4 milyardan fazla insan, fazla kilolu ya da obeziteyle yaşayacaklar. Her 4 kişiden 1’ine karşılık gelen yaklaşık 2 milyar insan obez olacak. Çocukluk çağı obezitesi 2035 yılına kadar iki katından fazla artabilir. Bunun anlamı ise birçok ölümcül kronik hastalıkların çok daha erken yaşlarda görülmeye başlaması demektir. Dolayısıyla beklenen yaşam süresi, ani ölümler, yaşam kalitesi ve benzeri sağlık parametrelerinin hepsinin olumsuz etkilenmesi söz konusudur" ifadelerini kullandı.

KİLO PROBLEMİ OLANLAR NE YAPMALI?

Hareketsizliğin obeziteyi tetiklediğini dile getiren Dr. Savaş, "Daha hareketli bir yaşam, asansör kullanımından kaçınma, merdiven çıkma, kısa mesafeli ulaşımda yürüme, uzun süre hareketsiz kalmama, düzenli egzersiz, tempolu ve düzenli yürüyüş, mümkünse bireyin yaşına ve sağlık durumuna uygun spor ihmal edilmemelidir. Öncelikle kilo almamanın yollarını özetledim. Obez bireyler ise bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi uygulamalılar. Obezite başlı başına ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır" diye konuştu.

Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak