Wikileaks kurucusu Julian Assange artık özgür: Hapishaneden çıktı, Avustralya'ya dönüyor

İngiltere'deki yüksek güvenlikli cezaevinde 5 yıldır yatan Wikileaks kurucusu Julian Assange artık özgür. ABD devletiyle yaptığı anlaşmanın ardından kendisine savcıların yapacağı suçlamaları kabul edecek olan Assange, serbest bırakıldı. Julian Assange ülkesi Avustralya'ya dönecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

İngiltere’deki yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinde geçirdiği beş yılı geçkin sürenin ardından WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Salı günü erken saatlerde tahliye oldu.

İngiliz basınına yansıyan haberlere göre göre Assange, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile vardığı bir anlaşmanın ardından, ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’nda bu hafta federal bir mahkemede yargılanacak.

ADA'DA YARGILANACAK

Amerikan Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'ndeki dosyalara göre, Assange Amerikan ulusal savunma belgelerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurma suçunu kabul edecek. ABD Adalet Bakanlığı'nın mektubuna göre, Assange kendi ülkesi olan Avustralya'ya dönecek.

WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmıştı. Ardından da "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.

İNGİLTERE'DEN AYRILDI

WikiLeaks’in X'te yayınladığı bir açıklamada, Assange'ın pazartesi günü uçağa binerek İngiltere'den ayrıldığı belirtildi. WikiLeaks, anlaşmanın duyurusunda "yanımızda duran, bizim için savaşan ve onun özgürlüğü için verdiği mücadeleye tamamen bağlı kalan herkese" minnettar olduğunu söyledi.

ABD ile vardığı anlaşma, Assange'ın suçunu kabul etmesini sağlarken aynı zamanda onu ilave hapis cezasından da kurtarıyor. Assange, İsveç’te tecavüz suçlamasıyla yargılanmaya başlamasının ardından İngiltere tarafından iade edilme ihtimaline karşı, Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde saklanarak yıllarını geçirmişti.

ANLAŞMADA NE VAR?

Euronews'te yer alan habere göre anlaşmasıyla ilgili olarak sunulan iddianamede, Assange'ın Manning ile ulusal savunma ile ilgili belgeleri, notları ve diğer yazılı materyalleri almak ve elde etmek için işbirliği yaptığı ve bu kayıtları "kasıtlı olarak ilettiği" belirtilmekte. Belge, Assange'ın "ABD vatandaşı olmadığını, ABD’nin gizli belgelerine erişim izni olmadığını ve ABD'nin ulusal savunmasıyla ilgili belgeleri, yazıları veya notları, sınıflandırılmış bilgiler dahil olmak üzere sahip olma, erişim veya kontrol etme yetkisine sahip olmadığını" vurguluyor.

ABD’nin Assange’a açtığı dava, basın özgürlüğü açısından çokça eleştirilmişti. Federal savcılar, Assange’ın eylemlerini basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmediler ve gizli hükümet belgelerini temin etmek, çalmak ve keyfi olarak yayınlamak anlamına geldiğini savundular.

Dava, eski başkan Barack Obama döneminde Adalet Bakanlığı’nın Assange’ı cezalandırmama kararı vermesine rağmen uzun yıllardır sürüyordu. 

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Bankalara dolar talimatı gitti! Teğmenler soruşturmasında görevden almalar 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu