Vitamini kabuğunda, faydaları herkesi şaşırtıyor! Egzama, sedef, saç dökülmesi…
Yaz meyvelerinden biri olan kavunlar, tezgahlardaki yerini aldı. Hem lezzetli hem de faydalı olan kavunun kabuklarını bu haberi okuduktan sonra çöpe atmayacaksınız! Çok az kişinin bildiği kavun kabuklarının faydaları saymakla bitmiyor. Kavunun kabukları sedef, egzama ve saç dökülmesi gibi birçok hastalığa iyi geliyor.
Kavun, sevilen bir yaz meyvesi olmasının yanı sıra sağlığa olan faydalarıyla da ön plana çıkıyor. Çok az kişinin bildiği bir diğer faydası ise kavunun kabukları! Kavunun kabukları cilt bakımından göz çevresi bakımına birçok şey için değerlendirebilirsiniz. Tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina yazdığı kitabında kavun kabuğunun faydalarından da bahsetti.
İbn-i Sina El Kanun Fi't-Tıbb adlı kitabında kavunun faydalarını belirtiyor. Kabuklu meyve olan kavunun kabuğunun faydaları şu şekilde:
KAVUNUN FAYDALARI
- Kavunun kabuğu alına koyulursa göze iyi gelir
- Cildi temizler, nemlendirir
- Sivilceleri iyileştirir
- Vitiligoya iyi gelir
- Kökünün kurutucu etkisi vardır
- Böbrek ve mesane taşlarına iyi gelir
- Kaynatılıp içildiğinde sindirim sistemini düzene sokar
- Tokluk hissi yaratarak kilo vermeye etki sağlar
- Bağışıklık sistemindeki hasarlı hücreleri tamir eder
- Sedef ve egzama hastalıklarına iyi gelir
- Saç dökülmesine iyi gelir
- Regl döngüsünü düzene sokar
- Kalpteki ritim bozukluğunu önler
- Kalp ve damar hastalıklarında fayda sağlar
- Cildi ölü hücrelerinden arındır
- Mide asidini dengeleyerek mide yanmasını ve ağrısını giderir
- Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar
- Diş ve diş etlerini temizler
- Akciğerde oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
KAVUNUN ZARARI VAR MI?
Midede fazla bekler ve bozulursa toksik etki gösterir. Böyle bir durumda hasta hemen kusturulmalıdır.
KAVUNDA HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLER VAR?
İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır.
Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), 327,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır.
Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar ve göz sağlığı için önemlidir.
Ayrıca kavun çekirdekleri; A, B ve C vitaminler ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir.
KAVUN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Olgunlaşması uzun süren kavunu alırken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle olgun olanları tercih edilmelidir. Ancak kabuğu nedeniyle olgunluk derecesi belirlenememektedir. Ancak koku ve kabuğu olgunluğu konusunda ipuçları vermektedir. Bu nedenle kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak veya ezik bulunmayan, hoş ve tatlı kokulu olanları tercih edilmelidir. Kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık olgunluk derecesini belirtmektedir. Olgun kavunlar aromatiktir. Bu nedenle satın alırken yoğun bir koku yayanlar belirlenip alınmalıdır.
KAVUN HANGİ ÖĞÜNLERDE YENMELİ?
Aşırıya kaçmamak şartıyla kavun her öğün tüketilebilir. Kavun kahvaltıda tüketilebileceği gibi yemeklerden sonra ve tokluk hissi vermesi nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir.
KAVUN NASIL SAKLANMALI?
Kavun buzdolabında belli bir ısı derecesinde tutulursa uzun süre taze kalır. Kesilen yüzeyleri her zaman bir miktar streç film ile kapatılmalı veya kesilmiş yüzeyi aşağı bakacak şekilde bir tabağa koyulmalıdır. Böylece kavun kurumayacak ve taze kalacaktır.