Vertigo sanılıyor ama değil kulak çınlaması ve baş dönmesi olanlar dikkat: O hastalığın pençesinde olabilirsiniz

Kulak çınlaması ve baş dönmesi yaşayan bazı kişiler, vertigo sanabilir. Ancak kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşıyorsanız, anemi olma ihtimaliniz çok yüksektir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. İşte konuya ilişkin ayrıntılar

Kaynak: İHA

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, "Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi (kansızlık) olarak tanımlanır. Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir" dedi.

İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit (RBC) yüksekliği ve düşüklüğü hakkında bilgilendirmede bulundu. ‘Kırmızı kan hücresi' olarak bilinen eritrositin vücuttaki birinci fonksiyonunun gaz değişimi olduğunu belirten Uzm. Dr. Polat, "Eritrositler oksijeni akciğerden dokulara taşır ve dokudan da karbondioksit dışarı atılacağı akciğere getirirler. Eritrositler birkaç organel içeren çekirdeksiz hücrelerdir; sitoplazmalarının büyük bir kısmını oksijen taşınmasında rol oynayan demir içerikli hemoglobin adı verilen molekül oluşturur" diye konuştu.

KIRMIZI KAN HÜCRELERİNDEKİ ARTIŞ

Hemoglobinin normal sınırının üzerinde bulunmasına "eritrositoz" veya "polistemi" adı verildiğini dile getiren Uzm. Dr. Polat, "Eritrositoz, hacim başına düşen eritrosit sayısında ve hemoglobinde artış olarak tanımlanır. Kırmızı küre kütlesinde görülen mutlak artış ise polisitemi veya diğer adıyla mutlak eritrositoz şeklinde adlandırılır. Polistemi aynı zamanda eritrosit üretiminde bir artma olduğunu işaret eder" şeklinde konuştu.

POLİSTEMİ NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Polisteminin nedenleri ve risk faktörleri hakkında konuşan Uzm. Dr. Polat, "Polistemi, hipoksemi oluşturan başka hastalıklara bağlı ikincil (sekander) olarak gelişebileceği gibi (sekander polistemi) kanser veya renal hastalığa bağlı yüksek miktarlarda eritropoetin salgılanmasıyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalık (polistemi vera) olarak ortaya çıkabilir. Polistemi vera diğer adıyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastalıklar grubundan bir bozukluktur. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklemlerde karıncalanma ve uyuşma olabilir. Gastroentestrol kanamalar, burun, diş eti kanaması, kardiovasküler semptomlar (angina pektoris, kalp yetersizliği) en sık görülen semptom kaşıntıdır. Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi olarak tanımlanır. Aneminin varlığının gösterilmesinin (teşhis edilmesinin) ardından mutlaka nedeninin aydınlatılması gereklidir" ifadelerini kullandı.

Ünlü oyuncunun zor anları; bir anda yere yığıldı AFAD'dan kritik sağanak uyarı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti Çok sayıda can kaybı var Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra...