Vatandaş pahalı, satıcı ucuza gidiyor diyor. İstanbul'da kurbanlık satışlarında son durum ne? Pazar yerleri sakin: Satıcılar ucuza gitmesinden dert yandı, vatandaş ise kurbanlıklara pahalı diyor

Kurban Bayramı'na bir gün kala İstanbul'da pazar yerleri hala çok sakin. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kurbanlık hayvan getiren satıcılar, hayvanlarının ucuz fiyata gitmesinden ve satış yapamamaktan dert yandı. Vatandaşın şikayeti ise kurbanlıkların fiyatlarının yüksekliği.

Kaynak: ANKA

İstanbul’da Kurban Bayramı'na bir gün kala kurban satış alanlarındaki sakinlik dikkat çekti. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek İBB’nin Alibeyköy’deki kurbanlık alanında satış yapanlar, bayram havasını gazetecilere anlattı.

Kastamonu’nun Azdavay ilçesinden gelen Osman Hodancı, 15 gündür alanda olduklarını söyledi. 22 büyükbaşla geldiğini ve bayramın yaklaşmasına karşın elinde 10 tane kaldığını belirten Hodancı, “Yoğunluk yok. Beklediğimiz gibi değil. Şöyle ki, bayram tatilinin uzun olması sebebiyle zaten insanlar memleketlerine gittiği için bir kısım oradan müşteri kaybı var ama en önemlisi de malum Türkiye’nin ekonomik kriz durumları var. Satıcıya göre ucuz gidiyor, alıcıya göre çok pahalı gibi geliyor. Yani o yüzden satışlarda düşüklük var. Geçen sene yine buradaydık. Geçen sene bundan çok iyiydi. Yani hiç kimse buradan geriye hayvan götürmedi. Tamamını sattılar. Sattık yani. Fiyat skalası 40-45 bin bandından başlıyor yani bu pazarda 175 bin liraya kadar kurbanlık var” dedi.

DEVLETİN ÖNLEM ALMASI GEREK

Kiraların geçen yıla göre 2 katı olduğuna da dikkat çeken Hodancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçi 100-150 bin liraya aldığı dört çeker sıfır traktörleri şu an bir milyon ve üzeri paralara alabiliyor. Çiftçinin girdi maliyetleri bu yönden bakıldığında belki 10 katı, iyimser olursak 8 katı ama satış fiyatları 2-2,5 katına yükselebilmiş ancak. Aslında alanda satan da memnun değil diyebilirim ben bu konuda. O yüzden devletimize şöyle bir şey seslenebilirim. Çiftçinin alet ekipman konusunda desteklenmesi gerekiyor. Yani doğrudan bana para vermesin ama ne bileyim, belki traktörde artık ÖTV mi indirilebilir, vergiden mi muaf olunabilir, nasıl bir çözüm bulunur; onu devlet büyükleri bilecektir."

NİĞDELİ SATICI: MALİYETLER, İŞÇİ GİDERLERİ YÜKSEK, KAZANÇ AZ OLUYOR

Niğde’den gelen Abdullah Arıkan da dede mesleğini sürdürdüklerini anlattı. Arıkan, şöyle konuştu:

“İstanbul’un iki yerinde çadırımız var. Bir burada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin lojistik merkezinde, diğeri Kağıthane’de. Yaklaşık bin 200’e yakın küçükbaş getirdik. Onların satışları da devam ediyor. İyi şükürler olsun, fena değil ama bu sene bir durgunluk var. Tatil bize yaramadı. Tatilcilere yaradı. Uzun olması bizim satışlarımızın biraz daha azalmasına sebep oldu ama şükürler olsun ki yine de ne satarsak kârdır diyoruz. Fiyat aralıklarımız 6 bin ile 12 bin arasında devam ediyor. O şekilde satıyoruz. Bu sene şöyle hem onların maliyeti hem bizim maliyetler yüksek olduğu için kimileri alabiliyor kimisi alamıyor."

Jose Mourinho, Maximin'in ipini kesti Yunus Akgün'ün cevabı Okan Buruk'u şoke etti Beşiktaş'a tecrübeli teknik direktör! İlk temas... Serdar Ortaç 10 milyon dolarlık evini satıyor Mafya dizisi setinde kanlı hesaplaşma: 1 ölü İl olma şartını karşılayan 24 ilçe belli oldu