Vantilatörle uyumak zararlı mı, ne olur? Vantilatör felç bırakır mı? Vantilatörün sağlığa zararları...

Yaz mevsimi geldi, kavurucu sıcaklıklar başladı. Sıcak havaların vazgeçilmezi vantilatörler ise evdeki yerlerini aldı. Dayanılmaz sıcaklıklara karşı kimileri klima kullanıyor, kimileri ise vantilatörle yetinmek zorunda kalıyor. Her ne kadar klima kadar etkili olmasa da hemen hemen her evde ya da iş yerinde vantilatör bulunuyor. Peki, Vantilatörle uyumak zararlı mı, ne olur? Vantilatör felç bırakır mı? Vantilatörün sağlığa zararları...

Vantilatörsüz uyumanın mümkün olmadığı sıcaklıklar, Haziran ayının gelmesiyle başladı. Elektrikle çalışan vantilatörler, bir yandan yaz mevsiminde elektrik faturalarına yansırken, diğer yandan da sağlığınızdan edebilir. Her ne kadar klima anında ortamı soğutsa da, vantilatör fiyatları daha uygun olduğundan vatandaşları tercihinde ilk sırada yer alıyor. Fakat uzun süreli, aralıksız vantilatör kullanımı ya da vantilatörle uyumak sağlığınızı etkileyebilir. Sabah uyandığınızda kaslarınızın ağrıdığını hissedebilir ya da soğuk algınlığı yaşayabilirsiniz. Peki, Vantilatörle uyumak zararlı mı, ne olur? Vantilatör felç bırakır mı? Vantilatörün sağlığa zararları...

VANTİLATÖRLE UYUMAK ZARARLI MI?

Vantilatör, uyku esnasında odada hava akımı sağlar ve serin kalmanıza yardımcı olur. Sıcak yaz aylarında uyku kalitesini artıran vantilatörün sürekli uğultusu, beyaz gürültü olarak işlev görür. Yani, areka plandaki rahatsız edici sesleri maskeler ve uyumanıza yardımcı olabilir.

Fakat vantilatörün avantajları yanında dezevantajları da oldukça fazladır.

Vantilatör uyku esnasında havadaki nemi azaltır, böylece cildin ve solunum yollarının kurumasına neden olabilir. Gözlerde, burun ve boğazda kuruuk ya da tahriş yaşanabilir.

İkinci olarak, uzun süreli doğrudan hava akımı, kaslarınızın sertleşmesine ya da ağrılara sebebiyet verebilir. Vantilatör özellikle soğuk hava üflüyorsa sabahları boyun ve sırt ağrısı ile uyanmanız kaçınılmazdır.

Üçüncü olarak vantilatör odadaki toz ve polen gibi alerjenleri havada dolaştırabilir, bu da alerjik reaksiyonlara ya da astım belirtilerinin kötüleşmesine neden olabilir.

Son olarak soğuk hava, özellikle doğrudan yüzünüze üflenirse, vücut ısınızı düşürerek soğuk algınlığı ya da enfeksiyon riskini artırabilir.

VANTİLATÖR FELÇ BIRAKIR MI?

Vantilatör kullanımı ile doğrudan felç olma arasında kanıtlanmış bir bağlantı bulunmuyor.

Ancak, halk arasında "vantilatör çarpması" olarak bilinen durum, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzun süre doğrudan soğuk hava akımına maruz kalmak kaslarda sertlik ve ağrıya sebebiyet verebilir. Bu durum, özellikle yüz ve boyun bölgesinde gerçekleşirse, yüz felci olarak bilinen "Bell's Palsy" ile karıştırılabilir.

VANTİLATÖR ÇARPMASINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALMALI?

Vantilatörün sağlığınızı olumsuz etkilememesi için bir dizi önlem alabilirsiniz.

Öncelikle vantilatörünüzün konumu çok önemlidir. Vantilatörü doğrudan yüzünüze ya da boynunuza üflemeyecek şekilde ayarlayın. Böylece daha dolaylı bir hava akımı gerçekleşecektir.

Gece uyurken boyun ve yüz bölgenizi koruyacak uygun giysiler ya da hafif bir örtü kullanın.

Havayı nemli tutmak için bir nemlendirici kullanın. Bu, özellikle kuru hava sorunununu azaltabilir.

Vantilatörü ve odanızı düzenli olarak temizleyin. Böylece toz ve alerjen birikimini en aza indirmiş olursunuz.

Vantilatörü çok düşük sıcaklıklarda kullanmaktan kaçının, ılımlı bir serinlik sağlamanız önemlidir.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi