Vakko'nun sahibi Vitali Hakko kimdir? Vitali Hakko neden gündemde?

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda Türk yarışmacıların giydiği kıyafetler gündem oldu. Vakko'nun tasarladığı kıyafetler, sosyal medyada büyük tepki topladı. Kullanıcılar, sporcularımızın giydiği kıyafetleri Yahudi mahkum kıyafetlerine benzetti. Peki, Vakko'nun sahibi Vitali Hakko kimdir? Vitali Hakko neden gündemde?

Vakko markasının kurucusu Vitali Hakko, sosyal medyada gündem oldu. Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda milli takımımızın giydiği kıyafetleri tasarlayan Vakko, tepki topladı. Vakko'nun Paris 2024 Team Türkiye tasarımından sonra vatandaşlar, Vakko'nun sahibi Vitali Hakko'yu araştırmaya başladı. Hakko, 10 Aralık 2007'de hayatını kaybetmişti. Peki, Vakko'nun sahibi Vitali Hakko kimdir? Vitali Hakko neden gündemde?

VAKKO'NUN SAHİBİ VİTALİ HAKKO KİMDİR?

Vitali Hakko, 1913 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 10 Aralık 2007 tarihinde yine İstanbul'da hayatını kaybetti. Yahudi kökenli bir işletmeci, girişimci ve modacı olan Hakko, Türk giyim endüstrisinin temellerini oluşturdu.

Hakko'nun babası, işgal altındaki İstanbul'da Fransızlar tarafından yönetilen bir işletmede çalışıyordu. Hakko Kumkapı'daki Frères Français okulunda eğitim gördü. 1920'lerde iş hayatına atılan Hakko, bir yandan da Maccabi Musevi Lisesi'nde eğitimine devam etti.
Hakko ilk kez, Mahmutpaşa'da kumaş satan Rum tekstilci Spiros'un yanında çıraklık yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra Kapalıçarşı'daki Kupidis mağazasına tezgahtar olarak çalışmaya başladı. Bir yandan kumaş sattı, diğer yandan Kupidis mağazası dahil çarşıdaki diğer esnafların mağazalarının vitrinlerini yapmaya başladı. Kapalıçarşı'da yılda bir kez yapılan vitrin yarışmasında hazırladığı bir vitrinle ilk ödülünü kazandı.

Cumhuriyet'in ilan edilmesinden sonra, Mustafa Kemal Atatürk Şapka Devrimi yaptı. Hakko, bu vesileyle ilk girişimini gerçekleştirdi ve hem finansal büyümesinin hem de Türk giyim endüstrisinin önünü açtı.

1934 yılında Sultanhamam’da kendine ait ilk mağaza olan Şen Şapka'yı açtı. Şen Şapka, II. Dünya Savaşı öncesinde ve Cumhuriyet Türkiye’sinde kadına şapka giydiren ve bunu yaygınlaştırıp bir moda haline getirdi.

VAKKO'NUN KURULUŞU

Vakko’nun temelleri Şen Şapka ile oldu. Şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazanın adı Vakko olarak değiştirildi. Hakko, 1962 yılında Beyoğlu'nda ilk mağazasını açtı. Bu mağaza, Türkiye'nin o zamana kadar açılmış en büyük mağazasıydı. Gençlere yönelik Vakkorama mağazalarıyla birlikte 20'yi aşan sayıda şubeleri vardır.
Hakko, 1948 yılında emprime eşarplar ve ardından Türk ipeklisinden ürettiği emprime kumaşların üretimine başladı. Vitali Hakko’nun o yıllarda yurtdışına yaptığı seyahatler ona Avrupa moda endüstrisinden pek çok kişiyle tanışma ve iş yapma olanağı sağladı.
1962 yılında hazır giyime geçmeye karar veren Hakko, ilk hazır giyim mağazasını Beyoğlu’nda açtı ve Türkiye, modern mağazacılık anlayışıyla tanıştı. 1969 yılında kurduğu fabrikası sayesinde başkent Ankara ve ardından İzmir’de açtığı mağazalarıyla kadın, erkek, çocuk hazır giyimi ve aksesuarlarıyla modaya katkıda bulundu.

Vitali Hakko ilerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini diğer aile üyelerine özellikle oğlu Cem Hakko'ya bıraktı. Fakat hala mağazaların yönetimine katkıda bulunmaya devam etmekteydi. Anılarını 'Hayatım Vakko' başlığı altında 230 sayfa halinde kitaplaştırdı ve 1997 yılında yayınladı.

10 Aralık 2007 günü hayatını kaybetti. Vitali Hakko, Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törenin ardından Ulus’taki Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

VİTALİ HAKKO NEDEN GÜNDEMDE?

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda Türk sporcuların kıyafetlerini Vakko tasarladı. Sosyal medyada bu kıyafetleri bazı kullanıcılar pijamaya benzetirken, bazıları ise Yahudi mahkumlarının kıyafetlerine benzetti. İşte o yorumlardan ve paylaşımlardan bazıları...

 

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem