Vakıfbank Kültür Yayınları'nın ilk kez Türkçe yayınlanan kitapları Erzurum Kitap Fuarı'nda!

VakıfBank Kültür Yayınları 27 Nisan - 5 Mayıs günlerinde gerçekleştirilecek Doğu Anadolu Erzurum 2. Kitap Fuarı’na katılıyor.

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Doğu Anadolu Erzurum 2. Kitap Fuarı’nda okurla buluşuyor. 27 Nisan - 5 Mayıs günlerinde TÜYAP Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuar kapsamında eserlerini yüzde 35 indirimli sunacak olan VBKY, 2. salon 200 A standında kitapseverleri ağırlayacak.



Edebiyat, Felsefe, İktisat, Kesişimler, Sanat, Tarih, İnsan ve Toplum kategorilerinde birçok önemli çalışmanın sıralandığı VBKY’nin sundukları listesinde akademik çalışmaların yanı sıra Türkçe’de ilk kez yayımlanan eserler yer alıyor. “Küresel Roman”, “Cemaat ve Cemiyet”, “Çalışanın Fizyolojisi”, “Tolstoy Gandhi Mektuplaşmaları”, “Balıkçılar” ile “Cumhuriyet Misyonerleri” bunlardan yalnızca birkaçı.



“Musikimiz son derece gelişkin ve bütünlüklü”



Akademisyen ve bestekâr Gönül Paçacı Tunçay’ın iki ciltlik dev çalışması “Neşriyât-ı Mûsıkî: Osmanlı Müziğini Okumak", mûsıkî tarihimizi aydınlatan benzersiz bir kaynak. Tunçay, “Osmanlı müziğinin uzun zamanlar boyunca şifahen aktarılan, hafızadan hafızaya geçen ve doğal frekanslara dayalı aralıklarla çeşni ve makamlardan temellenen yapısı, kendi içinde son derece gelişkin ve bütünlüklüdür” sözlerini kaydediyor.



Kıtaları aşan yazarlar dönemi



New York Times’ın edebiyat eleştirmeni Adam Kirsch “Küresel Roman - 21. Yüzyılda Dünyayı Yazmak” adındaki kitabında Orhan Pamuk, Haruki Murakami ve Margaret Atwood gibi dünyaca ünlü yazarların çalışmalarındaki benzerlikleri, evrensel tema ve kurguları inceliyor. “Yerel olan, dünya çapında bir fenomenin parçası olarak görülebildiği oranda saygınlık ve anlam kazanır” diyen Kirsch, şöyle devam ediyor: “Bu yazarlar altı dili, beş kıtayı kapsıyor ve anlatı stratejileri ile yazı üslupları da bir o kadar çeşitlilik taşıyor. Onları birleştiren bir şey varsa o da belki çağdaşlıkları ve ‘küresel’ romancı olmak gibi bir statüye sahip olmalarıdır.”



132 yıl sonra Türkçe’de



Alman düşünür Ferdinand Tönnies “Cemaat ve Cemiyet”te çalışmaya adını veren bu iki kavramı genişçe değerlendiriyor. Sosyoloji disiplininin kurucularından Tönnies, 132 yıl sonra Türkiye’de ilk kez yayımlanan bu kitabında, beraberlik duygularının kök saldığı cemaatlerde “topluluk” ruhunun, bireyselliğin ön plana çıktığı cemiyetlerde “toplum” anlayışının kabul gördüğünü açıklıyor. Tönnies’e göre topluluklar birbirini ayıran her şeye rağmen bir arada kalırken toplumlar birbirini bağlayan her şeye rağmen ayrı duruyor.



1930’larda genç olmak



Akademisyen, siyaset bilimci Serap Yolcu Yavuz “Cumhuriyet Misyonerleri”nde 1930-1946 arasında genç neslin politik bir özne olarak konumlandırılışını değerlendiriyor. Yavuz, “Türkiye’de 1930’lardan itibaren belirgin biçimde gençlik sorunsalı merkezi bir hal alır. Cumhuriyetin siyasal elitleri gençliği, ‘kurtarıcı, kurucu ve taşıyıcı’ vurgusuyla politik eğitim sürecine paralel biçimde özneleştirir” diyor.



İlk kez Türkçe yayımlananlar: Balzac, Tolstoy, Gandhi…



Türkçe olarak ilk kez romanseverlerle buluşan Dimitri Vasilyeviç Grigoroviç’in “Balıkçılar”ı, 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile beraber değişen kırsal yaşamı, bir balıkçı ailesinin dayanışma ve sevgi dolu öyküsüyle okura ulaştırıyor. “Tolstoy Gandhi Mektuplaşmaları”nda mektuplar aracılığıyla birbirlerine görüşlerini aktaran Tolstoy ile Gandhi’nin görüşlerinin ortak noktasında sevgi temel alınıyor; şiddetin her türlüsüne karşı çıkılarak kötülük karşısında şiddetsiz direniş savunuluyor. Fransız yazar Balzac “Çalışanın Fizyolojisi”nde, dönemin tozdan geçilmeyen kasvetli ofis hayatının panoramasını çiziyor. Balzac, “Çalışan nedir?” sorusunu “Yaşamak için maaşına ihtiyaç duyan ve istifa etmekte özgür olmayan kişi; çünkü bu kişinin, sonsuz kâğıt kalabalığı üretmekten başka hiçbir alanda donanımı yoktur” şeklinde cevaplıyor.



VBKY’nin okura sunduğu kitaplar:



Edebiyat



Veranda Öyküleri - Herman Melville



Çalışanın Fizyolojisi- Balzac



Astrophil ile Stella - Sir Philip Sidney



Caz Çağı Öyküleri - F. Scott Fitzgerald



Enoch Arden - Alfred Lord Tennyson



1950'ler Türkiye'sinde Edebiyat Dergileri - Aslı Uçar



Radikal Kitaplar - Osman Çakmakçı



Balıkçılar - Dmitri Vasilyeviç Grigoroviç



Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde



Küresel Roman: 21. Yüzyılda Dünyayı Yazmak - Adam Kirsch





Felsefe



Kara ve Deniz - Carl Schmitt



Kişi ve Kutsal - Simone Weil



Radikal Aydınlanma ve Modern Demokrasinin Kökenleri - Jonatha Israel



Erdem Peşinde Bir Ahlak Teorisi Çalışması - Alasdair MacIntyre





İktisat



Borsa Risalesi: Hava Oyunları - Abidin Paşa





Sanat



Neşriyat- i Musiki - Gönül Paçacı Tunçay



Müzikte Romantik Dönem Bestecileri - Serhan Bali





Kesişimler



On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu - John Ruskin



Tolstoy Gandhi Mektuplaşmaları - Mohandas K. Gandhi, Lev Nikolayeviç Tolstoy





Tarih



Sürgünde Muhalefet-Namık Kemal'in Hürriyet Gazetesi (2 cilt) - Namık Kemal, Ziya Paşa



Kuruluş: Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Spor Kulübü’ne Türkiye’de Futbolun Erken Çağı (1904-1907) - Melih Şabanoğlu



Tanzimat ve Metatarih-Namık Kemal'in Tarih Anlatılarının Poetikası - Emrah Pelvanoğlu



Cumhuriyet Misyonerleri / 1930-1946 Arası Türkiye’de Bir Politik Özne Olarak Gençlik İnşası - Serap Yolcu Yavuz





İnsan ve Toplum



İbn Haldun'un Mukaddime'sinde Maişet Yolları - Ozan Sağsöz



Türkiye'de Paranoid Ethos - Doç. Dr. Murat Önderman



Neden? Düşünce ve Davranışlarımızın Altında Yatan Nedenler - Charles Tilly



Cemaat ve Cemi̇yet - Ferdinand Tönnies


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan... Kayıp iki sevgili ölü bulundu