Üzüntülü hissetmenizin nedeni bu olabilir. Uzman isim açıkladı. Kadınlarda 4 kat daha fazla görülüyor

Sonbahar ve kış aylarında mevsim değişikliklerinden dolayı kişiler kendini üzgün hissedebilir. Bu hislerin kadınlarda, erkeklere oranla 4 kat daha fazla olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Semiha Tufan, bu dönemle başa çıkabilmek için yapılması gerekenleri duyurdu.

Kaynak: DHA

Kadınlarda sonbahar depresyonu görülme oranının erkeklerden 4 kat fazla olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Semiha Tufan, “Her yaş grubunda görüldüğü bilinse de, sonbahar depresyonunun gençlerde daha fazla gözlemlendiğini öne süren çalışmalar vardır. Ancak yaşlılarda fark etmek daha güç olabilir. Bu nedenle atlanmaması için dikkatli olunmasında fayda vardır” dedi. 

Özellikle sonbahar ve kış aylarında mevsim geçişlerinin ruhsal durum üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Tufan, “Sonbahar depresyonu, bir çeşit mevsimsel duygu durum bozukluğudur. Sonbahar ve kış aylarında güneş ışığındaki azalmaya bağlı olarak yaşanan bir depresyon çeşididir. Kalıtım, stres ve biyokimyasal maddelerin rol oynadığı bilinmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Mevsimlerin insan üzerinde de birçok etkisi olduğunu belirten Tufan, “İnsanın doğanın döngüsünden ve günışığından etkilenen bir biyolojik saati olduğunu söyleyebiliriz. Bazı insanlarda bu biyolojik saat daha hassastır. Genetik faktörler de bunda rol oynar. Bu nedenle mevsimsel değişiklikler insanda çeşitli fiziksel ve psikolojik değişiklilere neden olmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

"TEKRARLAYAN DEPRESYON ATAKLARI HEP AYNI MEVSİME DENK GELİR"

Açıklamalarına devam eden Tufan, “Her yaş grubunda görülmekle birlikte, sonbahar depresyonunun gençlerde daha fazla gözlemlendiğini bildiren çalışmalar vardır. Ancak yaşlılarda fark etmek daha güç olabileceği için atlanmaması için dikkatli olunmasında fayda vardır. Tekrarlayan depresyon atakları hep aynı mevsime denk gelir. Ataklar arasındaki dönemde genelde hastalar düzelir” dedi.

DEPRESYONUN BELİRTİLERİ

Uzm. Dr. Tufan, sonbahar depresyonunda görülebilecek belirtileri şöyle sıraladı: 

İsteksizlik, hayattan zevk alamama, eskiden keyifle yaptığı aktiviteleri yapmak istememe ve ya yapmakta zorlanma, dikkat ve konsantrasyon sorunları, üzüntü hissi, ümitsizlik, kendini değersiz hissetme, özgüvende azalma, suçluluk duygusu, neşesizlik, uyku bozukluğu, bazen fazla uyuma isteği, yataktan çıkmak istememe, insanlarla görüşmek istememe, enerji kaybı, çabuk yorulma, iştah eksikliği ve kilo kaybı, karbonhidratlı yiyeceklere yönelme ve kilo alımı, sinirlilik, karamsarlık, konsantrasyon bozukluğu, duygusal boşluk hissi ya da duygusal donukluk, hayatın boş ve anlamsız gelmesi, ölüm ya da intihar düşünceleri olarak görülebilir.  

TEDAVİ YÖNTEMİNİ ANLATTI

Mevsimsel depresyonun ev ve iş arasındaki ilişkileri de bozabileceğini belirten Tufan, “Parlak ışık tedavisi, psikoterapi, ilaç tedavisi, doktor değerlendirmesine göre bazı ağır vakalarda transkranial manyetik stimülasyon ya da EKT gibi uzman gözetiminde yürütülecek tedaviler uygulanabilir. Işıkla tedavide parlak güneş ışığı verecek derecede geniş spektrumlu floresan ışığı kullanılmaktadır. İlaç tedavilerine verilen yanıt oldukça iyidir. Kişinin yaşam kalitesini, işlevselliğini artırır. Hastalığın olumsuz sonuçlarından kişiyi korur” dedi. 

DEPRESYONU ÖNLEYEN ETKENLER

Hafif vakalar için yürüyüş ya da hafif koşu gibi egzersizlerle gün ışığından faydalanmanın ve açık havada yapılacak yürüyüşün, stresi azaltacağı gibi duygu durumu yükselten endorfinlerin salınımın sağlanmasında da etkili olacağını söyleyen Uzm. Dr. Tufan, şu bilgileri paylaştı: 

“Evde ve iş yerinde güneşli günlerde mevcut olan ışığı iyi değerlendirmek de önemlidir. Mümkün olduğunca perdeler açılmalı ve güneş ışığından faydalanılmalı, güneş gözlükleri çok fazla kullanılmamalıdır. Hafif ve rahat kıyafetler giymek, renkli giyinmek, güneşli bir günün sıcaklığını hissetmek, doğada derin bir şekilde nefes egzersizleri yapmak, olumsuz içerikli suç, felaket gibi olaylar ve haberlere fazla maruz kalmamaya dikkat etmek depresyondan korunmamızı sağlayabilir. İyi bir beslenme, ağır olmayan besinler ve uygun bir diyet, sosyal ilişkileri canlı ve iyi tutmak, pozitif düşünmek, dengenizi koruyup iyi ve olumlu şeyleri artırmak sonbahar depresyonu ile başa çıkmanızı kolaylaştırır ya da depresyonu önler.” 

KIŞ MEVSİMİ YENİ BİR HOBİ EDİNMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN 

Kış mevsiminin yeni bir hobi edinmek için uygun olduğunu belirten Tufan, "Son olarak sonbahar depresyonunun geçici ve tedavi edilebilir bir duygu durum bozukluğu olduğunun unutulmamasını hatırlatan Uzm. Dr. Tufan, “Ancak hastalık zamanında tedavi edilmezse, kişilerin yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulabilir. Bu yüzden mevsimsel depresyonların önemsenmesi ve gerekirse profesyonel yardım alınması, erken müdahale için önemlidir" dedi.

Rakam Ortaya Çıktı Emekliyi Yıkacak Oran! Mehmet Ali Erbil'e seks tehdidi! SGK Duyurdu Erken Emeklilik Yolu Açıldı EYT'yi Ramak Kala Kaçıranlara Güzel Haber. Cinsel içerikli videosu çıkan hakem tepki çekti Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı