Uzayda esaret. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotların dönüş tarihi belli değil

İki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıyan Boeing firmasına ait Starliner mekiği, 5 Haziran'dan bu yana uzayda. Astronotların Dünya'ya dönüş tarihi ise henüz belirlenmedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, bir aydan uzun süredir Dünya'ya dönüşü ertelenen iki astronotun, Boeing firması tarafından üretilen Starliner uzay mekiğinindeki teknik sorunları çözene kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kalacağını duyurdu.

euroenews'teki habere göre NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yörüngedeki laboratuvarı yaklaşık bir haftalığına ziyaret etmeleri ve Haziran ortasında geri dönmeleri gerekiyordu. Ancak Boeing'in yeni Starliner mekiğindeki itici takımların arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından astronotların Dünya'ya dönüşü birçok kez ertelendi.

NASA'nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich, bir dönüş tarihi açıklamaya hazır olmadıklarını söyledi. Amaçlarının Wilmore ve Williams'ı Starliner'a geri getirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

"HAZIR OLDUĞUMUZDA EVE DÖNECEĞİZ"

Stich yedekleme seçeneklerinin gözden geçirilmekte olduğunu da kabul etti. SpaceX'in Dragon kapsülü NASA astronotlarını uzay istasyonuna götürüp getirmenin bir başka yolu.

Stich, "NASA'nın her zaman acil durum seçenekleri vardır" diyerek sözlerini tamamladı.

Mühendisler geçen hafta New Mexico çölünde yedek itici takımları üzerinde testlerini tamamladılar. Starliner'ın kenetlenmesinden önce neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışmak için parçalara ayıracaklar.

5 Haziran'da fırlatılan Starliner uzay aracı bir gün sonra ISS'e yaklaşırken beş itici takım arızalanmıştı. Dördü yeniden çalıştırıldı.

Boeing'den Mark Nappi, ekibin daha fazla veri toplamak için bu hafta sonu uzay istasyonuna bağlıyken kapsülün iticilerini test edeceğini söyledi.

28 manevra iticisinin her biri bir ele sığabiliyor ve 1 kg ağırlığında. Kapsül ayrıca uçuşun sonunda yörüngeden çıkmak için daha büyük motorlarla donatıldı. Tüm bunlar inişten önce atılan bir segmentin parçası.

Uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasının ardından NASA, uzay istasyonuna astronot göndermeleri için özel şirketlerle anlaşarak Boeing ve SpaceX'e milyarlarca dolar ödedi.

Bu Boeing'in içinde mürettebat bulunan ilk test uçuşuydu.

Boş olarak uçan 2019'daki ilk demo, kötü yazılım nedeniyle uzay istasyonuna hiç ulaşamadı ve Boeing testi 2022'de tekrarladı. Daha sonra başka sorunlar da ortaya çıktı.

SpaceX’in Dragon uzay aracı 2020 yılından bu yana astronotlarının ISS’ye taşınmasında kullanıyor.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem