Usta gazeteci-yazar hayatını kaybetti

Şair-yazar ve gazeteci İsa Kayacan Erdoğan yaşamını yitirdi.

71 yaşındaki şair-yazar ve gazeteci İsa Kayacan Erdoğan hayatını kaybetti.



Kayacan'ın cenaze namazı bugün günü öğle namazını müteakip Ankara Karşıyaka Camii'nde kılınacak ve sonrasında Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

       

İsa Kayacan Erdoğan Kimdir? 



1943 yılında Burdur'un Tefenni ilçesi Ece köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Tefenni'de okudu. Liseyi Ankara'da bitirdi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 



İlk şiiri Nisan 1956'da, ilk yazısı 24 Ocak 1961 tarihinde yayımlandı. Tercüman, Zafer, Son Havadis, Adalet, Tasvir, Yenigün, Hür Anadolu, Yeni Tanin, Gündem, Bugün, Ortadoğu, Hergün, Başkent, Ankara Ticaret gazeteleri başta olmak üzere değişik gazetelerde çalıştı. 



Bugün kapanmış olan Anadolu Gazeteleri dahil 3 bin 150'nin üzerinde gazete ve dergide 35 bin 470 dolayında makalesi yayımlandı. 34340 kitap, dergi ve gazete tanıtımı yaptı. Pek çok gazetenin yazı kadrosunda yer aldı. Burdur Gazetesi'nin Ankara Temsilciliği'ni yaptı. 



İsa Kayacan imzası dışında, Mehmet İsa, Ç. Ese Moralıoğlu, İshak Tefennili, Mehmet İsa Kayaoğulları, Can Kaya, Çiloğlu ve Kaya Burdurlugil imzalarıyla da yazılar yazdı. Hakkında, Hürriyet ve Son Havadis gazetelerinde pek çok haber ve yorum yer aldı.



Gazetelerdeki baş yazılarıyla dikkat çeken Kayacan, 100'üncü kitabı olan "Orta Asya Türk Cumhuriyetleri"yle "Dalya" dedi. Şiir, hikaye, deneme, roman, radyo oyunu, film senaryosu, röportaj, masal, folklor, inceleme, kooperatifçilik ve  antoloji konularında olmak üzere 5'i kamu kuruluşlarının yayınları arasında çıkan 116 ayrı kitapla, aylık Ece adlı sanat dergisini 28 sayı yayımladı. Ece Haber Ajansı'nın deneme yayınlarını gerçekleştirdi.



 "İsa Kayacan Yazı Ofisi"ni kurup faaliyetini sürdürdü. Pek çok kitabının genişletilmiş 2. baskısı yapıldı. Kitaplarının bazıları Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tebliğler Dergisi'nde, okullarda öğretmen ve öğrencilere tavsiye edildi.Görevli ve davetli olarak F. Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, Fransa'ya gitti. Ayrıca Somali'ye gazetecilerle birlikte giderek incelemelerde bulundu ve tespitlerini "Somali'de Gördüklerim" adıyla kitaplaştırdı.



İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü'nde basından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı. Başbakanlık, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde Anadolu Basını Şefi ve bu Genel Müdürlükçe yayınlanan Anadolu'nun Sesi ve Türk Haber Ankara gazetelerinde Haber Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Ayrıca, Ankara'da aylık yayınlanan haber ve yorum dergisi Türkay'ın Genel Yayın Yönetmenliğini yürüttü. 



TRT'de Program-Belgesel ve Genel Müdür Danışmanlığı yaptı. TRT-Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda 15 günde bir yayınlanan Cumartesi'den Cumartesi'ye adlı programın Sayfa Sayfa Anadolu Basını Köşesini hazırlayıp sundu. Bazı araştırma ve yazıları TRT'de yabancı dillerde yayınlandı. Anadolu'daki gazete, radyo ve televizyonlarda İsa Kayacan konulu açık oturumlar düzenlendi. 



Orman Bakanlığı'nda Basın Danışmanlığı, Şube Müdürlüğü, Bakanlık Müşavirliği yaptı. Devlet bakanlıklarında 11 ayrı bakanın Basın Danışmanlığı'nı yaptı.



6 ciltlik İçimizden Biri Baki Ataç, 5 ciltlik Çukurova'dan Halit Dağlı, 5 ciltlik Gaziantep'ten Mehmet Batallı'yı yayımladı. Çeşitli kuruluşlardan 41 plaket, 66 onur, şeref, teşekkür ve takdir belgesi ile birlikte "Basında 25 Yılın Şeref Ödülü", 3 kez "MPM Verimliliğe Katkı Ödülü"yle "Türk Folkloruna Hizmet Ödülü" aldı. 



Bakanlıklar arası En Çalışkan ve Başarılı Basın Danışmanı, Anadolu Basını'nın Fahri Hemşehrisi ve 4 kez Yılın Yazarı seçildi. İçişleri Bakanlığı'yla Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı'nın, Valiliklerin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri için ortaklaşa düzenledikleri seminerlerde ve değişik kuruluşlarda Gazetecilik, Anadolu Basını, Habercilik, Basın ve Halkla İlişkilerle ilgili konferans ve dersler verdi.



Cumhuriyetimiz'in 75. Yılı çerçevesinde, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğü'nde gerçekleştirilen Cumhuriyet Dönemi Basın Tarihinin anlatıldığı "Kalemin Gücü" adlı belgeselin danışmanlığını yaptı. 



Yayın yoluyla hizmetleri nedeniyle Burdur-Merkez'de, Belediye Meclisi'nin 08.06.2000 tarih ve  2000/31 sayılı kararıyla, Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki bir caddeye İsa Kayacan Caddesi, Tefenni Meclisi'nin 06.06.2000 tarih ve 16 sayılı kararıyla da Pazar Mahallesi'ndeki Atatürk Caddesi'ne bağlı olan yola İsa Kayacan Sokağı adı verildi.



Azerbaycan Vektor Uluslararası Bilim Merkezi ve Bakü Asya Üniversitesi tarafından "Fahri Doktora" ünvanı verildi. Sürekli Basın Kartı Sahibi, merkezi Ankara'da bulunan Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türk Kooperatfiçilik Kurumu ile pek çok kuruluşun üyesi, Başbakanlık, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olan İsa Kayacan, evli ve üç çocuk babasıydı.


Bu ilçelerde saatlerce elektrik olmayacak Kavga çıkaracak miras açıklaması O sapığın erken tahliye isteği: Bodrumlu ev! 15 yıllık evlilik 5 dakikada bitti Ocak Ayının 3. Haftasında Çok Güçlü Gelebilir 6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı!