Ünlü yazar Türkiye'nin durumunu anlattı: 'Edebiyat özgür ama basın baskı altında'

Tabernakul Edebiyat Ödülü'nün sahibi olan Orhan Pamuk, Türkiye'deki basın özgürlüğü üzerine açıklamalarda bulundu.

Makedonya'nın "Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü"nün sahibi olan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk,ödül töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'de gazetecilerin baskı altında olduğunu belirtti ve "Türkiye'de hiçbir gazetede çalışmadığım için, yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yok. Ama ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor" dedi.



Yeni Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen ödül törenine, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Kültür Bakanı Elizabeta Kamçevska Milevska, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ve çok sayıda davetli katıldı. Pamuk, Goran Stamenkov'un eseri olan bronz heykel, altın ve 5 bin Euro'dan oluşan ödülünü, Tabernakul Yayınevi'nin Sahibi Tsvetan Vrajivirski'nin elinden aldı.



Pamuk, yaptığı konuşmada, Makedonya'nın en değerli edebiyat ödüllerinden birinin kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kitaplarını, okurlarını mutlu etmek için yazdığını ifade eden Pamuk, dünyanın farklı noktalarına yaptığı ziyaretlerde kendisiyle aynı duyguları paylaşan okurların olduğunu görmenin bir yazar için büyük sevinç kaynağı olduğunu söyledi.



"Sessiz Ev", "Saf ve Düşünceli Romancı", "Benim Adım Kırmızı" ve "Masumiyet Müzesi" adlı kitapları Makedonca olarak yayımlanan Pamuk, törenin ardından okurları için kitap da imzaladı.



Ödül töreni öncesinde, Üsküp Yeni Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Pamuk, "Kafamda Bir Tuhaflık" adlı romanı üzerindeki çalışmalarını tamamladığını belirterek, yakın zamanda yeni kitabının edebiyatseverlerle buluşacağını ifade etti.



Pamuk, Türkiye'de edebiyatçıların özgür olduğunu ancak edebiyat dışı konulardaki görüşlerinden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını öne sürdü.



Türkiye'de gazetecilerin baskı altında olduğunu iddia eden Pamuk, şunları söyledi:



"Yazarsanız başınız derde girebilir, hapse girebilirsiniz, toplum dışına itilebilirsiniz. Baskı daha çok gazeteciler, gazetecilik yapanlar, toplumu bilgilendirenler, olup bitenleri yazanlar üzerinedir. Burada da mahkemeler, hukuk üzerinden baskılar vardır. Bir de büyük gazete patronları üzerinden baskı vardır. İşten atılırsınız. Ben Türkiye'de hiçbir yazıhanede, hiçbir gazetede çalışmadığım için yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yoktur. Ama tekrar altını çizeyim. Ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor. Şunu da ekleyelim, eskiden daha iyi değildi."



Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü'nü kazanan yazarlara, Goran Stamenkov'un eseri olan bronz heykel, altın ve para ödülü veriliyor. Orhan Pamuk'un yanı sıra Rus yazar Viktor Erofeev'e de Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü verilecek. Geçen yıl ödül, yazar Milan Kundera ile Lyubivoye Rşumovik'a verilmişti.



Orhan Pamuk'un, "Sessiz Ev", "Saf ve Düşünceli Romancı", "Benim Adım Kırımızı" ve "Masumiyet Müzesi" kitapları Makedonca'ya çevrilmişti. (AA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında