Ünlü tarihçi İlber Ortaylı'dan sert sözler: Türkiye’de tuhaf bir haddini bilmezlik var

Ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gazi Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa katıldı. İnsanların kahvehane ve meyhanelerde bir sürü saçma şeyin yanında tarih ve politika da konuştuğunu söyleyen Ortaylı, üniversite hocalarının ve talebelerinin ortaokul, lise öğrencisine tarih öğretebilecek adamı yetiştirmediklerini anlattı.

Kaynak: İHA

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gazi Üniversitesi tarafından Mimar Kemaleddin Salonu'nda “100. Yılda Cumhuriyet ve Eğitim” başlıklı konferansta konuştu.

Ortaylı konferansta Türkiye'deki tarih bilgisi, ordunun ve Cumhuriyet'in önemini anlattı.

Tarihin bir bilgi birikimi işi olduğunu belirten Ortaylı tarih öğretecek adamın yetiştirilmediğini belirterek, "Maalesef tarih eğitmenlerimiz bu meseleyi halledemiyor" dedi.

"TÜRKİYE'DE TUHAF BİR HADDİNİ BİLMEZLİK VAR"

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Türkiye’de tuhaf bir haddini bilmezlik var. İnsanlar, uzak kasabaların kahvehanelerinde ve meyhanelerinde bir sürü saçma şeyin yanında politika ve tarih de konuşurlar. Tarihin bir ihtisas işi olduğunu, ihtisas değilse bile bir bilgi birikimi işi olduğunu düşünemezler. Maalesef tarih eğitmenlerimiz bu meseleyi halledemiyorlar. Üniversitelerin hocaları ve talebeleri ortaokul, lise öğrencisine tarih öğretebilecek adamı yetiştirmiyorlar. Benim tarih diplomamın arkasında ‘pedagojik belgesi almamıştır’ diyor. Alsan ne olacak ki sanki? O pedagoji dersinin nasıl öğretildiğini biliyorum. Lisede tarih öğretmeyi bilmiyorlar. Şimdi de zaten tarih derslerini sürekli kırpıyorlar ‘O konu okutulmasın, bu konu okutulsun’ diyerek. Talim ve Terbiye Kurulu gibi kurumlara karşı değilim fakat iyi çalışması ve bilgili olmaları gerekir” dedi.

"BATILILAŞMAMIZ BİR SAVUNMA İCABIDIR"

Batılılaşmanın keyfi bir mesele olmadığını ifade eden Ortaylı şu ifadeleri kullandı:

Batılılaşmamız bir savunma icabıdır. Memleketin daha teknik bir askerlikle savunulması, teknik askerlik için tıp, veterinerlik ve eczacılığın gelişmesi söz konusu olduğu için bu işleri başardık. Hatta müzik dahil. Bir Türk müziği ustası olan 2. Mahmut mehteri kaldırdı. ‘Bu müzikle modern harp yapılmaz’ dedi. Haklıydı, çünkü hafif topçuların geliştiği, ordunun hareketliliğinin mobilitesinin son derece arttığı, gürültünün, top seslerinin, orduların nidasının göğe yükseldiği bir yerde mehter dinlenmez. Ama orduyu sevk etmek, moralini sağlamak için düzenli bando ve müzik lazımdır. Müzik öyle geldi. Mimarinin de alası öyle girdi. Türkiye’de ordu çok mühim bir müessesedir.

CUMHURİYET'İN KIYMETİNİ VURGULADI

Çok sayıda kişinin katıldığı konferansta Türkiye Cumhuriyeti’nin her şeye rağmen kendini gösteren bir memleket olduğuna inandığını söyleyen Ortaylı, "Etrafla mukayese ettiğin zaman şükrediyorum. Bunu ayakta tutmak vazifemiz. Bunu ayakta tutmadığınız zaman gidecek bir yerinizin olmadığını bilin" diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

Mazide çok büyük işler başarmış bir milletin, büyük bir tarihe sahip olan milletin tarihini yazmak için uğraşırız. Memleketi düzeltmek için uğraşırız. Çalışan büyük adamlarımızı takip ederiz. Bu bize kalan mirastır. Bunu bu şekilde götürürüz. 100 sene yaşamak, bir Cumhuriyet idaresi için her şeye rağmen o milletin fazilet ve meziyet sahibi olduğunu gösterir.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi