Ünlü milyarderden gazete patronlarına moral

ABD'li yatırımcı Warren Buffett'ın para aktardığı her sektöre, geleceğin çok kazandıracak alanı olarak bakılıyor.

Amerikalı işadamı Warren Buffett, 20'nci yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak biliniyor. Her yıl açıklanan zenginler listesinde ilk beşten aşağı inmeyen işadamının yaptığı açıklamalar ise piyasalarda küresel etki oluşturabiliyor. Buffett, çocukluğundan bu yana ticaretin içinde. Geçmişte kapı kapı dolaşarak sakız, çikolata, kola satan Buffett'in bugün birçok alanda yatırımları var. Bu yatırımlar diğer patronlar tarafından sektörlerin geleceğine yönelik ipucu olarak da değerlendiriliyor. 



Sabah'tan Serdar Karagöz'ün haberine göre Buffett, bir yıl içinde tam 28 yerel gazeteyi satın aldığını açıklayarak yine iş hayatında ilgi odağı oldu. Reklam mecralarının çeşitlendiği, gazete üretim maliyetlerinin arttığı bu ortamda yatırım gurusu olan birinin gazete sektörüne para aktarması Amerika'da büyük yankı yaptı.



Buffett geçtiğimiz hafta yazdığı bir mektupla neden bu sektöre yatırım yaptığını kamuoyu ve şirket hissadarlarına açıkladı. İşadamının Amerika'nın 28 şehrinde 28 yerel gazeteyi toplam 344 milyon dolar ödeyerek almasının altında, gazeteden para kazanabileceği düşüncesi var. 



Buffett'e ve onun "harika çocuklar" dediği yatırım uzmanı ekibine göre çeşitlenen reklam mecrası ve azalan gazete okuyucusu basılı medyayı tehdit ediyor. Ama bu tehditlere rağmen yerel ve özgün içerik üretip bunu "doğru dijital strateji" ile birleştirenler, para kazanmaya ve yatırım çekmeye devam edecekler. Buffett'e göre İnsanlar internetteki bilgi karmaşası ve bombardımanından kaçarak, iyi editör ve muhabirlerce üretilmiş yerel ve özgün gazeteye sığınacaklar. Ve kendi yakınlarında neler olup bittiğini, yaşamlarına etki edecek haberleri okumak için ya gazete satın alacaklar ya da üretilen içeriğin internetten "ücretini vererek" abonesi olacaklar.



Buffett'in yatırımları Amerika'nın yerel gazetelerine yatırımcı ilgisini arttırırken ulusal gazetelerde de "Doğru stratejiyi uygularsak para kazanmaya devam ederiz" düşüncesini güçlendirdi. Amerikan ulusal gazeteleri için en büyük problem basılı mecraya aldıkları reklam gelirlerindeki düşüş. Google tek başına, Amerika'daki toplam basılı gazete ve dergilerden daha fazla reklam alır hale geldi. Google 2012'de 43.6 milyar dolar reklam geliri elde ederken Amerika'nın bütün gazete ve dergilerinin basılı reklam geliri (Amerikan Gazeteler Birliği'nin raporuna göre) 43.3 milyar dolarda kaldı. Amerikan gazeteleri tirajlarını bir şekilde koruyor. Gazete satışlarında çok büyük düşüşler gözlenmiyor. Fakat her yıl basılı reklam gelirleri yüzde 5-10 arasında azalıyor. Gazeteler kayıplarını dijital mecradan gelen reklam gelirleriyle kapatmaya çalışıyor. İnternet içeriklerine erişimin ücretlendirilmesi de ulusal gazetelerin ayakta kalma stratejilerinden biri. Bu stratejiyi uygulayan Amerika'nın en güçlü iki gazetesi The Wall Street Journal (WSJ) ve The New York Times (NYT), 2012'yi kârlı kapadı. Her iki gazete de dijital aboneliğin yanında farklı "dijital gelir getiren stratejiler" geliştirerek kârlılıklarını sürdürüyor. NYT'nin yeni CEO'su Mark Thompson iki yıl içinde dijital abone sayısının gazete tirajını aşacağını belirtiyor. NYT ve WSJ'nin dijital alana yönelik çalışmaları ve Buffett'in yerel gazete yatırımları sektöre yönelik iki net mesaj veriyor: Reklam mecrasının çeşitlendiği, pastanın daraldığı bu ortamda gazeteler ancak doğru dijital stratejiler ve yerel/özgün içeriklerle varlıklarını sürdürebilir.


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu... Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi