Un fiyatına rekor artış. 1 Haziran'dan itibaren un fiyatları patlayacak. Bir çuval unun fiyatında rekor fiyat artışı yaşanacak
Un fiyatlarıyla ilgili korkutan bir açıklama geldi. Açıklamayı Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan yaptı. Bir çuval un için kritik tarih bugün bitiyor, 1 Haziran'dan itibaren un fiyatlarına rekor bir artış geliyor.
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy Bloomberg HT’ye TMO'nun Kasım 2021'den bu yana uyguladığı regülasyonun 31 Mayıs itibari ile son bulduğunu, bu yüzden çuvalı 260 TL olan unun artık mevcut piyasa fiyatları göz önüne alındığında kaba bir hesapla 400 TL civarında bir fiyattan satılmaya başlanacağını söyledi.
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy Bloomberg HT’de yayınlanan Akıllı Tarım programında çuvalı 260 TL olan unun 31 Mayıs’tan sonra ortalama olarak 400 TL civarına çıkacağını söyledi.
Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın sorularını yanıtlayan Günhan Ulusoy, TMO’nun regülasyonun son bulması ile fiyatlarda artış olacağını belirterek şunları şöyledi:
Toprak Mahsulleri Ofisi‘nden tahsis edilen buğday karşılığı verilen taahhüt bugün itibarıyla son buluyor. Yani, 31 Mayıs itibarıyla un sanayicilerinin bu ürünleri 260 TL eden satma taahhüdü son buluyor. TMO’nun yaptığı açıklamalar ve piyasa oyuncularının da beklentisi sezonda böyle bir uygulama olmayacağı yönünde.
Ton başına 3600 TL’lik fiyatta 260 TL’ye denk gelen un çuvalı, hesaplamalarımıza göre kabaca 400 TL'ye çıkacak.
Buğday fiyatları, Ukrayna'ya dair umutlarla geriledi
Öte yandan Dünya gazetesindeki habere göre buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna limanlarından hububat sevkiyatının önünü açmaya hazır olduğunu açıklamasının ardından geriledi.
Mısır fiyatları da gerilerken soya fasulyesi yükseldi.
Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları yüzde 2.35 azalarak 11.3 dolar/bushel, yani 415.2 dolar/ton seviyesine geriledi. Mısır, yüzde 0.87 gerileyerek 7.7 dolar/bushel yani 303.1 dolar/ton seviyesine düştü. Soya fasulyesi, yüzde 0.52 değer kazanarak 17.41 dolar/bushel yani 639.7 dolar/ton seviyesine yükseldi.
Dünyanın başlıca hububat üreticileri ve ihracatçıları olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı Şubat sonundan bu yana küresel hububat piyasaları çalkantılı seyretti ve küresel gıda krizine dair kaygılar kuvvetlendi.
Ukrayna'daki hububat limanları üzerindeki ablukanın kaldırılacağı yönündeki açıklamalar Karadeniz'den gerçekleştirilen ihracatın yeniden başlayacağı beklentilerini artırdı.
Putin, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye ile eşgüdümlü şekilde Ukrayna limanlarından hububat ihracatının herhangi bir engelle karşılaşmadan gerçekleşmesini sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Buğday fiyatı için gözler TMO'da
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılacak resmi açıklama sonrasında buğday alımında taban fiyat ortaya çıkacak. Bu fiyat aynı zamanda ekmek üreticilerini de yakından ilgilendirecek. İşte süreçte son durum…
Buğday alım fiyatları ile ilgili henüz TMO’nun resmi bir açıklaması yok ancak 1 ay içerisinde duyurunun yapılması ve alım fiyatlarının duyurulması bekleniyor.
Edirne’de merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarının başkanları, buğday alım fiyatıyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yaptı. Edirne Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen toplantının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, alınan kararları açıkladı.
Çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini kaydeden Darcan, fiyat belirlenirken kuru tarım bölgelerinde verimin yüksek olmayacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini de belirterek, "Hububat taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az kilosu 8,5 lira civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.