Umut hakkı ne demek, ne anlama geliyor? MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği umut hakkından kimler yararlanabilir?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Bahçeli, PKK lideri terörist Abdullah Öcalan için ''Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın'' ifadelerini kullandı. Bunun üzerine vatandaşlar, “Umut hakkı ne demek, ne anlama geliyor?” sorusunu aratmaya başladı. Peki, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği umut hakkından kimler yararlanabilir?

Umut hakkı ne demek, ne anlama geliyor? Umut hakkı, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında dile getirmesinden sonra araştırma konusu oldu. Bahçeli, “Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir: Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lavedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın.” İfadelerine yer verdi. Ülkemizde umut Hakkı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Peki, Umut hakkı ne demek, ne anlama geliyor? MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği umut hakkından kimler yararlanabilir?

UMUT HAKKI NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile düzenlenen umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun belirli bir süre sonra cezasının yeniden gözden geçirilmesini ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulmasını içeriyor. Umut hakkının yer aldığı kanun, mahkumların ceza sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak, belirli bir süre cezaevinde kalan ve iyi hal gösteren kişilerin koşullu salıverilme talebinde bulunmasına imkan sağlıyor.

UMUT HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Her mahkum için geçerli olmayan umut hakkı, özellikle belirli koşulları sağlayan mahkumlar için geçerlidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), umut hakkını insan onuru ve insanlık dışı muamele yasağı kapsamında değerlendiriyor. Özellikle ağır suçlardan üküm giymiş kişilerin ceza infaz süreleri sonunda serbest kalma ihtimali, iyi hal ve rehabilitasyon süreçlerinin göz önünde bulundurulmasıyla değerlendiriliyor. Umut hakkından şu kişiler faydalanabilir:

  • Ceza süresinin belirli bir kısmını tamamlayanlar
  • İyi hal gösterenler
  • Ağır suçlar dışında yargılananlar

DEVLET BAHÇELİ’NİN UMUT HAKKI AÇIKLAMASI

Bahçeli, "Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız; vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız." ifadelerini kullandı.

Kendi ölümünü kayda aldı Emekli maaşı ne olacak? Haber alınamayan kişinin acı sonu Çocuk kaçırmaya çalışan kişi tutuklandı 2025'te elektrik hizmet bedellerine dev zam! Noel Baba kostümlü saldırgan cinayet işledi