Uluslararası hayvan hakları kuruluşlarından Meclis'e mektup: Kısırlaştır, aşıla ve bırak
Uluslararası hayvan hakları kuruluşları FOUR PAWS ve Hayvan Hakları Vakfı, sokak hayvanları yasa teklifi ile ilgili açık bir mektup yayımladı. Mektupta, hayvanları katletmenin çözüm olmadığını vurgulayan kuruluşlar, daha insancıl ve sürdürülebilir çözümler bulunması gerektiğini belirtti. Kuruluşlar, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
Hayvan Koruma Kurumu FOUR PAWS ve Hayvan Hakları Vakfı (TIR), TBMM’ye sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifinin hayvan haklarını koruyan ve insan onuruna yakışan biçimde çözümlenmesi konusunda ortak çağrıda bulundu.
Evrensel'den Zeynem Arslan'ın haberine göre, her iki kurumun da genel müdürlerinin imzasının bulunduğu 25 Temmuz 2024 tarihli söz konusu çağrıda, hayvanları katletmenin kalıcı bir çözüm olmadığı, bunun yerine farklı ülkelerde de tescilli ve kapsamlı olmak üzere deneyimlenmiş sürdürülebilir sistemlerin var olduğu hatırlatıldı.
'KALICI VE SAĞLIKLI BİR ÇÖZÜM DEĞİL'
Uluslararası hayvan koruma kuruluşu FOUR PAWS, Stiftung für das Tier im Recht (TIR) isimli vakıf ile birlikte TBMM’ye yönelttiği çağrısında sahipsiz köpekleri barınaklara yerleştirme ve öldürme planlarının kalıcı ve sağlıklı çözümler olmadığını vurguladı. TIR, hayvan dostu mevzuatın uygulanmasını teşvik ederken, FOUR PAWS insani yöntemlerle başıboş hayvan nüfusunu kontrol etmeye çalışıyor. Her iki kurum da etkili ve kalıcı çözüm yollarının “Yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak (CNVR)” yönteminden geçtiğini ve asıl bu uygulamanın, hayvan popülasyonlarını uzun vadeli ve insancıl şekilde kontrol ettiğini belirtti.
Kurumların açıklamasında hayvanları barınaklara koymanın onları olduğu kadar insanları da çeşitli sebeplerden olumsuz etkilediğini kaydederek, özellikle ‘sorumlu evcil hayvan sahipliği’ ve ‘sahipsiz hayvanlarla güvenli etkileşim’ konusunda farkındalığın, bilgi ve bilincin arttırılmasının, eğitim düzenlemelerinin önemine işaret edildi. Köpeklerin kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve yetiştiricilere lisans zorunluluğu getirilmesi öneminin de altını çizen FOUR PAWS ve TIR, hayvan ithalatı ve ticaretinin de düzenlenmesinin, ihlallerin ise tutarlı şekilde kovuşturulmasının mutlak gerekliliğini ifade etti.
'YÖNETİM SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ'
Ortak çağrıda imzaları bulunan TIR Genel Müdürü ve Avukat Dr. Gieri Bolliger ve FOUR PAWS Direktörü Dr. Martina Stephany, hayvan haklarını koruyan ve insan onuruna yaraşan bir çözümün, her şeyden önce sürdürülebilir bir sistemin sağlanmasının hayvanları katletmekten geçmediğini, ülke yönetiminin sorumluluklarını çağrıda da belirtilen ve uluslararası alanda tescilli olan eksende acilen yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.