Uluslararası Af Örgütü'nden Eritre'ye şok suçlama: Askerler, Etiyopya'da savaş suçu işledi, sivillere tecavüz etti

Uluslararası Af Örgütü, Eritreli askerlerin Etiyopya'da savaş suçu işledi, sivillere tecavüz ettiğini açıkladı. Bir mağdur, üç aylık bir süre boyunca Eritreli askerler tarafından birden fazla kez cinsel saldırıya uğradığını ve diğer 14 kadınla birlikte askeri bir kampda alıkonulduğunu ifade etti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Uluslararası Af Örgütü, Etiyopya hükümetiyle müttefik olan Eritreli askerlerin Tigray'da "savaş suçları ve olası insanlığa karşı suçlar işlediğini" açıkladı. 

Londra merkezli örgüt, raporunda kurbanlarla yapılan yüz yüze görüşmelerde barış anlaşmasının imzalanmasından sonra askerlerin aylarca sivillere tecavüz ettiğini, onları köleleştirdiğini ve infaz ettiğini bildirdi. 

euronews'teki habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Bu raporda belgelenen ciddi ihlaller, savaş suçları ve muhtemelen insanlığa karşı suçlar anlamına geliyor" dedi.

Afrika'nın "Kuzey Kore'si" olarak adlandırılan Eritre, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı Etiyopya'nın federal güçlerini desteklemek için bölgeye asker gönderdi. Ancak Eritreli askerler 2022'de TPLF ve Etiyopya hükümetiyle varılan barış anlaşması sonrasında bölgeden çekilmedi. 

Af Örgütü, mayıs ve haziran aylarında sınır bölgelerinde 49 kişiyle görüştü; onların ifadelerini uydu görüntülerinin yanı sıra sosyal hizmet uzmanları, tıp uzmanları ve hükümet yetkilileriyle doğruladı.

Af Örgütü'nün Doğu ve Güney Afrika direktörü Tigere Chagutah, "Düşmanlıkların Durdurulması Anlaşması'nın imzalanmasına rağmen, Eritreli askerler, tecavüz, toplu tecavüz ve cinsel köleleştirme olaylarına karıştı; sivil erkekler yargısız infaz edildi" dedi.

"Esir kampında tecavüze uğradık"

Üç çocuk annesi dul bir kadın Af Örgütü'ne üç ay boyunca defalarca tecavüze uğradığını ve diğer 14 kadınla birlikte askeri bir kampta tutulduğunu söyledi.

"Bana sırayla tecavüz ediyorlardı" diyen kadın, askerlerin kurbanlarını yiyecek ve sudan da mahrum bıraktığını kaydetti. 

37 yaşındaki bir başka kadın, yaklaşık üç ay boyunca kendi evinde askerler tarafından dövüldüğünü ve tecavüze uğradığını anlattı. Kadın, "Bana, bağırsan da bağırmasan da kimse gelip seni kurtarmayacak dediler. Sonra da tecavüz ettiler." diye konuştu. 

Af Örgütü ayrıca, Kasım 2022 ile Ocak 2023 arasında biri kadın olmak üzere 24 sivilin infaz edildiğini belgeledi.

Eritreli ve Etiyopyalı yetkililerin Af Örgütü'nün ön bulgularına yanıt vermediğini belirten örgüt, her iki hükümeti de iddiaları soruşturmaya çağırdı.

"Suçlamalar fantezi"

Af Örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ni önümüzdeki hafta Etiyopya'daki Uluslararası İnsan Hakları Uzmanları Komisyonu'nun yetkisini uzatmasını istedi. 

Komisyon, geçen eylül ayında yayınlanan ilk raporunda, Etiyopya ve Eritre'yi olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla itham etti. 

Etiyopya, Tigray'deki savaşla bağlantılı suistimalleri soruşturmaya yönelik uluslararası çabaları defalarca reddetti ve herhangi bir soruşturmanın barış anlaşmasının ilerlemesini baltalayabileceği konusunda uyardı.

Eritre Devlet Başkanı İslamias Afwerki, bu yılın başlarında Kenya'da bir basın toplantısında Tigray'deki Eritreli askerlerin hak ihlalleri suçlamalarını "fantezi" olarak nitelendirdi.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi