Ülkenin en ilginç hukuk olaylarından ‘Gollum’lu Erdoğan davası’nda bilirkişi konuştu!

Gollum ve Erdoğan’ın bir görselini Facebook hesabından paylaşan doktorun yargılandığı davada bilirkişi, bakın ne söyledi?

Evrensel’den Eda Yıldırım’ın haberine göre ‘Yüzüklerin Efendisi’nin unutulmaz karakteri Gollum ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir görselini Facebook hesabından paylaşan doktorun yargılandığı davada bilirkişi,“Gollum kötülüğün timsali değil, mazlum” dedi.

 



Bilgin Çiftçi adlı doktor, söz konusu paylaşım nedeniyle memuriyetten men edilmiş, dava haberini yapan Evrensel gazetesine dava açılmıştı. Çiftçi’nin ayrıca aile hekimliği sözleşmesi de feshedilmişti.



Ünü Türkiye’nin sınırlarını aşan ve çok sayıda yabancı gazetede haber konusu olan‘Gollum davası’nda ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesinin yönetmeni Peter Jackson da topa girmek zorunda kalmıştı. Senaristlerle ortak açıklama yayınlayan Jackson, fotoğraftakinin Gollum değil, Smeagol olduğunu, onun da‘neşeli ve tatlı bir karakter’ olarak bilindiğini kaydetmişti.



 Aydın 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin isteği üzerine ‘Smeagol/Gollum’un karakter analizini yapan bilirkişi heyeti, Jackson’ın açıklamasına katılıp fotoğraftakinin Smeagol olduğunu kaydetti.



Üçlemeyi inceleyen heyet, “Smeagol yüzüğün etkisi altına girmeden önce özünde bir hobbit olan iyi, barışsever, sadık ve olumlu çağrışımlara sahip bir karakter” dedi.



‘Yüzük kullanmanın ‘yozlaştırıcı’ etkisinde’



Raporda, Gollum’un da büsbütün ‘kötü’ bir karakter olmadığı kaydedilirken, filmdeki ‘iyi-kötü’ anlatımına ilişkin Deniz Yengin tarafından 2006 yılında tamamlanan ‘Yüzüklerin Efendisi Üçlemesinin Filmsel Anlatı Çözümlemesi’ başlıklı akademik tezden şu alıntı yapıldı: “Filmde kötü ve iyi kesin çizgilerle ayrılmaz. Destekleyici kahramanlardan bazılarının gücün kendilerine geçmesi arzusuna kapılıp kötü karaktere büründükleri yani değişime uğradıkları sıkça görülür. Gollum‘Yüzük’ün yozlaştırıcı gücüne yenik düşerek hem ruhsal hem de fiziksel değişime uğrayan bir kahramandır. Film bize açık şekilde yüzük kullanmanın aşamalı yozlaştırıcı etkisini göstermektedir; çünkü filmin kahramanı Frodo bile yüzüğün yozlaştırıcı etkisine yenik düşer.”



J.R.R. Tolkien’in kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi kitabında, yüzük güç ve iktidarı simgeliyor, onu elde edenler, gitgide yüzüğün yarattığı etki altında benliklerini kaybediyor.



‘Gollum da o kadar kötü değil, mağdur’



Raporda Smeagol ve Gollum’a ilişkin Claire Valente’nin incelemesine de atıfta bulunuldu: “Gollum karakteri Tolkien ve Jakson’ın merhamete atfettiği önemin altını çizer. Jackson, Tolkien’in Gollum tasvirini kötü olarak değil, dokunaklı bir biçimde ‘zavallı/acınası’ bir karakter olarak yansıtır. Bir zamanların hobbiti olan bu bölünmüş kişiliğin özgün doğasını (Sadakatten anlayan ve Frodo’nun nazik muamelesi sayesinde baskın hale gelen Smeagol) ve bozulmuşluğunu yüzük arzusunun kontrolündeyken ve Sam’in şüpheci davranışları yüzünden baskın hale gelen Gollum) merkeze alır. Kendi kendiyle tartışan Smeagol/Gollum sahneleri tek kelimeyle takdire şayandır.”



Raporun sonuç bölümünde, Gollum’un büsbütün kötü bir karakter olmadığı, hem kitapta hem filmde, Gollum’un ‘aslında yüzüğün bir mağduru’ olduğu kaydedildi.



Önümüzdeki günlerde görülecek duruşmada, mahkeme heyetinin bilirkişi raporunu nasıl değerlendireceği merakla bekleniyor.


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında