Ulaşım AŞ ve Boğaziçi AŞ ile İBB arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıkladı: Haftalık çalışma saatini 45 saatten 40 saate indirdik
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaşım AŞ ve Boğaziçi AŞ arasında Toplu İş Sözleşmesi törenle imzalandı. Burada konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40 saate indirdiklerini açıkladı. Uygulamaya geçişin 1 Mart 2024 tarihinden itibaren olacağını söyleyen İmamoğlu, bu çalışma saatlerinin İBB'nin 90 bin çalışanına da uygulama konusunda kararlı olduklarını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaşım AŞ ve Boğaziçi AŞ arasında Toplu İş Sözleşmesi törenle imzalandı. Burada konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40 saate indirdiklerini açıkladı. Uygulamaya geçişin 1 Mart 2024 tarihinden itibaren olacağını söyleyen İmamoğlu, bu çalışma saatlerinin İBB'nin 90 bin çalışanına da uygulama konusunda kararlı olduklarını söyledi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun imza töreninde yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:
GELİR GİDER DENGESİ SIKINTILI
"İBB grubunda çalışan 90 bin çalışanımızın içinde bulunduğu ülke durumunun dışında kalmasının mümkün olmadığını bilen bir yöneticiyim. Bu anlamda sizlerin, hem çalışma şartlarını hem de ekonomik durumlarını iyileştirmek için yoğun mesai harcadığımızı bilmenizi isterim.
Gelir gider dengesi açısından sıkıntılı bir döneme girmemize rağmen, Ulaşım AŞ ve Boğaziçi AŞ ile TİS imzalayacak olmaktan keyif duyuyorum.
Çalışma şartlarına ve sosyal hayata dair de bazı kazanımlar ekledik. Dünyadaki insani standartlara uyum sağlamak açısından, haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate indirdik. Geçiş tarihini 1 Mart 2024 olarak belirledik. Bu çalışma standartlarını tüm çalışanlarımıza uygulayacağız.
Sizler işinizde mutlu olacaksınız, sosyal koşullarınız sizi tatmin edecek, maddi koşullarınız sizi tatmin edecek. Siz de işinize ve emeğinize özenli davranacaksınız. Sizler bence çok kutsal bir görevin içerisindesiniz. Dünyanın en önemli 3-5 şehrinden birisi olan İstanbul'a hizmet etmenin özenini ve gururunu yaşamalısınız.
Hayatımda emeğe değer vererek büyüdüm. Çocuk yaştan beri emek nedir bana öğreten bir anne babanın oğluyum. Emekçinin yüzünden gözünden mutlu ya da mutsuz olduğunu anlarım. Sizi anlayan, hisseden bir belediye başkanınız var.
42 YIL SONRA İLK İMZA
Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasının ardından DİSK ile toplu imza sözleşmesi gerçekleşti. Bu 42 yıl sonra İBB ile DİSK arasında imzalanan ilk sözleşme.
Ekrem İmamoğlu İBB ve DİSK arasında toplu iş sözleşmesi sürecinin yaşandığını vurguladı. “Karşılıklı saygı çerçevesi içerisinde, müzakerelerin, tartışmaların kurumu korumak adına ama her şeyden önce emekçi kardeşlerimin alın terinin hakkını korumak adına masada müzakereleri sürdürülmesini, inanınız çok keyifle ve de gururla takip ettim. DİSK, Türkiye'nin sendikal tarihine gerçekten damga vurmuş, imza atmış önemli bir konfederasyondur. Kurucusu Kemal Türkler'i bir kez daha rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.
ÇERKEZOĞLU: “BELEDİYELERDEKİ VARLIĞIMIZ, BİR MÜCADELE YOLDAŞLIĞI AYNI ZAMANDA”
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu da yaptığı konuşmada, “Bizim DİSK olarak belediyelerdeki örgütlülüğümüz ve varlığımız, aynı zamanda bu ülkenin geleceğine dair, demokrasi mücadelesine dair bir mücadele yoldaşlığıdır da aynı zamanda. O yüzden çok önemli, o yüzden çok heyecanlıyız. Ve böylesi bir süreçte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesinin böylesi güzel bir tabloyla sonuçlanmasında emeği geçen, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız, bütün bürokratlar, bütün ekibi, şirketimizin Genel Müdürü ve sendikamızın Genel Başkanı ve bütün yönetici arkadaşlarım olmak üzere ve bu sözleşmeye emeğiyle kendi varlığını ortaya koyan tüm işçi arkadaşlarıma, mücadele yoldaşlarıma DİSK adına bir kez daha çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
SÖZLEŞMEYLE İLGİLİ DİSK'TEN YAPILAN AÇIKLAMA İSE ŞÖYLE:
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET: Boğaziçi çalışanlarının en önemli sorunu olan aynı unvana sahip ve aynı işi yapmasına rağmen her iştirakte ayrı ücret belirlenmesi sorunu çözülmüştür. Yapılan işler, unvanlar, vasıflar ve işin ağırlığına göre ücret grup skalası hazırlanmış ve taban ücretleri belirlenmiştir. İşçilerin 31.12.2022 tarihinde almakta oldukları günlük ücretleri önce grup taban ücrete yükseltilecek daha sonra bu ücretlere %45 oranında ücret zammı yapılacaktır. Böylece bu toplu iş sözleşmesi ile aynı işi yapanların aynı ücreti aldığı ve bu ücretlerin toplu sözleşme ile belirlendiği yeni bir dönem başlamıştır.
EN DÜŞÜK ÜCRET: İşyerindeki en düşük günlük ücret 01.07.2023 tarihi itibariyle 696-TL olarak belirlenmiştir. Grup taban ücretleri yukarıya doğru artmakta en yüksek günlük grup taban ücreti ise 1.218-TL olarak belirlenmiştir.
1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle ve %20’lik gelir vergisi kesintisi oranına göre aylık sosyal yardımlar dahil en düşük aylık ücret net 20.100-TL, ikramiye dahil ise en düşük net 22.500-TL seviyelerine gelmiştir. Grup taban ücretlerine, kıdeme, çocuk ve prime göre bu rakamlar yukarıya doğru artmaktadır.
ZAM ORANI: 31 Aralık 2022-1 Temmuz 2023 kıyasıyla itibariyle sendika üyelerimizin günlük ücretlerindeki artış oranı %74’den başlayıp %130’a kadar çıkmaktadır. Eski ücret seviyeleri ve grup taban seviyesinden yararlanma miktarına bağlı olarak bu oranlar değişmektedir.
BİRLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL YARDIMI: Aylık 295-TL seviyesinde olan sosyal yardım ödemesi 1.100-TL olmuştur. Sosyal yardım rakamına Ocak 2024 ve Temmuz 2024 tarihlerinde enflasyon zamlarının dışında ilave iyileştirmeler yapılacak “Sosyal Yardım” ödemesinde eşitlik talebimiz gerçekleşmiş olacaktır.
40 SAAT ÇALIŞMA SÜRESİ: Toplu iş sözleşmemizin en önemli maddesi olan 40 saatlik çalışma süresi 1 Mart 2024 tarihinden itibaren uygulamaya girecektir. Örgütlenme sürecinden başlayarak verdiğimiz sözü yerine getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.