Twitter'da hangi eylemler suç sayılacak?
"Twitter'da yazdığını inkar etmek yeterli bir savunma değil"
Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı'nı bianet'e değerlendiren Avukat Gökhan Ahi anonimlik hakkını ve twitter'da hangi eylemlerin suç sayılabileğini aktardı.
Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın başkanlığında “Siber Güvenlik Kurulu” kuruldu. Siber Güvenlik Kurulu’nun belirlediği Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi 2013-2014 Eylem Planı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Eylem Planı’nı ve gündemdeki Twitter tartışmalarını bianet’e değerlendiren bilişim hukukçusu Avukat Gökhan Ahi planın iyi niyetle hazırlanmasına rağmen Sivil Toplum Örgütleri (STK) ve özel sektörü sürece yeteri kadar dahil edilmediğini ifade etti. Ahi, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger'in “Twitter’da yazdıklarınızı inkar edebilirsiniz” tartışmasıyla ilgili bazı dezenformasyonlar olduğu konusunda uyardı.
"STK'ların plana dahil edilmemesi zafiyet yaratır"
Siber Güvenlik Kurulu’nun hazırladığı Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi 2013-2014 Eylem Planı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Planın artıları ve eksileri nelerdir?
“Kamu sistemlerine yapılabilecek herhangi bir saldırıya karşı yapılan bir çalışma bu. Kamu sistemlerinde vatandaşların bilgileri, sağlık bilgileri, kamunun kritik denecek derecede bilgileri de var. Bunlar kaotik bir şekilde düzenlenmiş herhangi ve bir şekilde bir araya getirilmemiş haldeler. Dolayısıyla da siber saldırılara açık bir vaziyetteler. Bu çalışma siber saldırıları engellemek, herhangi bir saldırıda da delil toplayıp ilgili emniyet makamlarına iletmek için yapılan bir çalışma.
“İyi niyetli bir çalışma olmasına rağmen bir takım eksiklikler var. Özellikle internet servis sağlayıcıları ve yer sağlayıcıları gibi aktörler olaya dahil edilmemiş. Özel sektörden de teknolojik ve deneyim anlamında yeterince yararlanılmadığını düşünüyorum. Çünkü özel sektör bu konuda daha deneyimli daha etkin.
“Ayrıca STK’lardan da sadece eğitim çalışmalarında ve etkinlik çalışmalarında faydalanılıyor ama işin strateji oluşturma konusunda yararlanılmıyor. Halbuki konuya sadece kamusal açıdan bakılması bir zafiyet oluşturur. Çünkü kamu tek taraflı ve kendine göre bakacaktır ama STK’ların da dahil olması vatandaş ve kurum odaklı bir perspektif getirebilirdi.”
Haberin devamı için tıklayın.