Tüyler ürperten görüntüler ABD medyasında da yankılandı!

Suriye'deki savaş suçunu belgeleyen fotoğraflar ABD medyasında da geniş yankı buldu.

Anadolu Ajansı'nın dünya gündemine taşıdığı Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçunu belgeleyen fotoğraflara ilk gün temkinli yaklaşan ABD medyası, son iki gündür konuyla ilgili haberlere daha fazla yer ayırmaya başladı.



ABD'nin popüler gazetelerinden Washington Post, dünkü başyazısını tüm dünyada dehşet uyandıran savaş suçu belgelerine ayırdı.



Tüm dünyanın Suriye'den gelen katliam haberlerine, okullara varil bombaları atılması, yaşadıkları bölgelerin kuşatılması yüzünden çocukların açlıktan ölmesi, apartmanlara Scud füzeleri fırlatılması gibi haberlere karşı "hissiz" bir tavır gösterdiğine değinen gazete, ancak hafta başında ortaya çıkan yeni raporun "artık biraz vicdanları rahatsız etmesi gerektiğini" belirtti. 



"Aciz diplomasi"



ABD'nin Suriye politikasına ağır eleştirilerin yöneltildiği yazıda, "Obama yönetimi, Suriye'de değişimi zorlayabilir ama aciz diplomasiyi tercih ediyor" yorumu yapıldı. Gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin diplomatik girişiminin, bu katliamlardan Esad rejimini sorumlu tutma yönünde hiçbir araç içermediğini, tam tersine, Suriye'nin geleceğiyle ilgili müzakerelerde ona meşru bir taraf muamelesi yaparak Esad hükümetini daha da güçlendirebileceğini savundu.



Kerry'nin, müzakerelerin Esad'i devre dışı bırakan bir geçiş hükümetini getireceğinde ısrarcı olsa da, Suriye rejiminin bunu kesinkes reddettiğini, müttefikleri İran ve Rusya'nın da aksini düşündüğüne dair hiçbir işaretin bulunmadığına işaret eden gazete, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin, Cenevre-2 konferansının en azından, yerel çaplı ateşkesler, kuşatılmış sivillere insani yardım koridorlarının açılması gibi bazı adımları hayata geçirebileceği inancını dile getirmiş olsa da, aynı şeyi El İbrahimi'nin selefi eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da denediğini, hatta Esed rejiminin plana resmi onayını almayı başardığını, ancak Esed güçlerinin sözlerini hiçbir zaman yerine getirmediğini hatırlattı. Yazıda, "Esed güçleri şimdi de insani yardım önerilerini, muhaliflerin elindeki bölgeleri teslim olmaya zorlamak için bir araç olarak kullanıyor" ifadesi kullanıldı.



Obama yine askeri operasyon tehdidi mi yapmalı?



ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl, güç kullanma tehdidinin rejimin davranışlarını değiştirebileceğini kanıtladığına, hava operasyonu düzenleme tehdidinin Esed'i kimyasal silahlarını teslim etmesini sağladığına dikkat çekilen yazıda, "Ancak Başkan, bundan ders çıkarmışa benzemiyor. Yenilgiyi kabul eden bir argüman kullanıyor" denildi.



Gazetedeki başyazının sonunda şunlar kaydedildi:



"Aslında Obama, El İbrahimi'nin hayata geçirmek istediği adımları, Esed'e 'ya bu adımları kabul et ya da ABD hava operasyonlarına katlan' seçeneklerini sunarak zorlayabilir. Onun Kerry'nin aciz diplomasisi ile Irak tarzı işgal arasındaki seçenekleri değerlendirmeyi reddetmesi sadece Cenevre-2 konferansının başarısız olmasına ve katliamların devam etmesine yarar".



"Fotoğraflar ABD'nin politikasını değiştirmez"



New York Times gazetesi ise fotoğrafların, ABD yönetiminin, Esad'ın siyasi tutukluları serbest bırakması ve Kızıl Haç müfettişlerinin hapishanelere girmesine izin verilmesi yönündeki taleplerini artırmasını sağladığını, ancak bu fotoğrafların Esad'i iktidardan uzaklaştıracak bir siyasi geçiş için çaba gösterme ama direkt askeri müdahaleden kaçınma şeklindeki  Amerikan politikasını kökten değiştirecek gibi görünmediği yorumunda bulundu.



New York Times, Suriye'de savaş suçu belgeleriyle ilgili dün manşetten gördüğü haberinde de, Batı'nın Suriye'ye müdahalesinin en kararlı savunucularının bile, fotoğrafların, "Suriye'de harekete geçmemenin ahlaki bedelini dramatize edebileceğini", ancak Ortadoğu'da "yeni bir karmaşa" istemeyen Amerika'nın politikasını değiştirmesinin muhtemel olmadığı yorumunu yaptı.



Haberde, raporun yazarlarının, fotoğrafların Suriye'de savaş suçlarının soruşturulması yönünde ivme yaratacağını umsalar da, "uluslararası siyasetin böyle bir eylemi muhtemelen engelleyeceğini" kabul ettikleri belirtildi. Gazetenin haberinde, Esad rejiminin önemli müttefiki Rusya'nın, Suriye'yi Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne götürme yönünde BM Güvenlik Konseyi'nde verilecek herhangi bir çabayı muhtemelen veto edeceğine dikkat çekildi.



Amerikalı uzmanlara göre fotoğraflar "sürpriz" değil



AA muhabirinin görüştüğü Amerikalı uzmanlar  da Suriye'de Esad rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen ve Anadolu Ajansı tarafından kamuoyuna duyurulan fotoğraflar hakkında, "Esad rejiminin 3 yıldır yaptıkları karşısında aslında çok da sürpriz değil" yorumunu yapıyor.



Askeri, istihbarat ve dış politika uzmanı Mark Perry, "Gerçek şu ki bu fotoğraflar hiç kimse için sürpriz olmamalı. Bunları bilmiyor muyduk zaten? Tamam belki bu kadar derin değildi bildiklerimiz ama Esad rejiminin kendi halkına işkence etmesi, öldürmesi, bence hiç kimsenin 'öyle mi, hiç haberimiz yoktu' diyebileceği birşey değil" diye konuştu.



Bu fotoğrafların hem ABD ve Avrupalı müttefikleri, hem de Esad rejiminin pozisyonlarını daha da sertleştirmelerine yol açacağı görüşünü  dile getiren Perry, konunun uluslararası mahkemeye taşınması ihtimaline dair soru üzerine, ABD, müttefikleri ve muhalefetin, Esad ve yandaşlarının iktidardan inmeyi kabul etmesi halinde uluslararası mahkeme konusundan vazgeçebileceklerini öne sürdü. 



Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ulusal güvenlik analisti Anthony Cordesman da, Suriye'de yaşananları düşününce fotoğrafların kendisini şaşırtmadığını belirtti. AA


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında