Tutuklu gazeteciler için İnsan Hakları İzleme Örgütü devrede!
İnsan Hakları İzleme Örgütü, tutuklanan iki gazeteci hakkındaki suçlamaların 'derhal' düşürülmesi çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'da yazdıkları bir haberde ülke donanmasına iftira attıkları iddiasıyla tutuklanan biri Avustralyalı iki gazeteci hakkındaki suçlamaların derhal düşürülmesi çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Direktörü Brad Adams tarafından yapılan açıklamada, yargılamanın medyayı hedef aldığı, "iki gazeteciye yöneltilen asılsız suçlamaların derhal düşürülmesi" gerektiği belirtildi.
Tayland'da Rohingyalı Müslümanların çektiği acıların bu iki gazeteci tarafından gündeme taşındığına dikkati çeken Adams, "Tayland'da gazetecilere verilen bu karar ülkedeki insan kaçakçılığına karşı mücadeleyi de baltaladı" dedi.
Geçen yıl nisan ayında Phuket kenti ceza mahkemesi, haberi yazan Avustralyalı Alan Morison ile Taylandlı yardımcı yazar Çutima Sidasathien'in, Taylandlı insan kaçakçılarının eline düşen Myanmarlı Müslüman Rohingyalara ilişkin yaptıkları haberde ülke donanmasına iftira attıkları gerekçesiyle yargılanmalarına hükmetmişti.
Mahkeme açıklamasında, Güney Tayland'daki İngilizce haber sitesi Phuketwan'ın editörü Morison ve Çutima'nın Reuters haber ajansının yayımladığı 2014 Pulitzer ödülüne layık görülen bir habere dayanarak yaptıkları haberde, Bigisayar Suçları Kanunu'nu çiğnedikleri iddiasıyla yargılanacağı bildirilmişti. İki gazeteci suçlu bulunmaları halinde yedişer yıl hapis cezasına çarptırılacak.
Haberde, etnik saldırıların hedefi oldukları Myanmar'ın batısından Andaman Denizi'ni geçerek Myanmar'a gelen Rohingya Müslümanlarının dramı anlatılıyordu. Haftalarca süren incelemelere dayalı olarak hazırlanan haberde, bazı Taylandlı donanma yetkililerinin, para karşılığında insan kaçakçılarıyla çalıştıklarına ilişkin ayrıntılı iddialara yer veriliyordu. Haberde ayrıca, insan kaçakçılarının Tayland'a getirdikleri Müslüman Rohingyalara, sürekli şiddet uyguladıkları öne sürülüyor, bu kişilerin bazı durumlarda balıkçı teknelerinde köle olarak çalışmak üzere satıldıkları belirtiliyordu.
Phuketwan haber sitesinde yer alan haberdeyse bu haberin, Tayland donanması ve polisinin insan kaçakçılığıyla ilişkisini, kaçırılan kişi başına alınan para da dahil olmak üzere ayrıntılı olarak anlatan birkaç paragrafından alıntılar yapılıyor.
Myanmar'da 2012 yılından bu yana meydana gelen ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarında 200 kişi öldü, 140 bin kişi evsiz kaldı. On binlerce Müslümanın tekneyleTayland, Malezya ve Avustralya'ya gitmek için insan tacirlerine büyük meblağlar ödediği belirtiliyor. (AA)