Türkiye'yi terk eden şairden yeni açıklama!
Şair Yılmaz Odabaşı'dan mesaj var...
AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi üzerine, twitter hesabı üzerinden dün akşam "politik rest" çekerek Fransa'ya yerleşeceğini açıklayan tanınmış şair Yılmaz Odabaşı, bu konuda kararlı olduğunu belirterek, "Yılgınlık yok. Ama 70'lerden beri politik mücadele veren, 4 yıl cezaevinde yatmış bir şair olarak, benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu?" dedi.
DHA muhabirine açıklama yapan Yılmaz Odabaşı, seçimden önce "AK Parti iktidara gelirse yurtdışına gideceğim" dediğini belirterek, bu sözünü tutmaya karar verdiğini söyledi. Odabaşı, "Yılgınlık var mı?" sorusu üzerine, "Yılgınlık yok. Ama 1970'lerden beri politik mücadele veren, 4 yıl cezaevinde yatmış bir şair olarak, benim böyle bir tepki göstermeye hakkım yok mu?" dedi.
Seçimden önce bombalı saldırılar sonucu pek çok kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Odabaşı, bu durumun da kendisini çok yaraladığını dile getirdi.
Şair Odabaşı, bu kararı alması üzerine sosyal medyada kendisine yönelik haksız eleştirilere dikkat çekerek, "Benim, hakkımda başlatılan 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' soruşturmasından korktuğum için kaçtığımı iddia ediyorlar. Henüz tebligat gelmedi. Geldiği zaman, İstanbul'a gelip adliyede savcıya ifade vereceğim" diye konuştu.
Yılmaz Odabaşı, seçimlerden 3-4 gün önce yurtdışına çıktığını da vurguladı.
"DÖNÜŞ MÜMKÜN MÜ?"
"Diyelim ki Fransa'ya yerleştiniz. Bir gün Türkiye'ye döner misiniz?" sorusuna da, "Tabii ki... AKP'ye oy veren yüzde 50'lik kitle içinde benim de okurlarım var. Toplumsal çalkantılar bittiği zaman, bu sefer de bir rest olarak dönebilirim her zaman" dedi.
Odabaşı, halen İsviçre'de olduğunu, yakında Fransa'ya geçip yerleşeceğini söyledi.
TWİTTER'DAN DUYURDU
54 yaşındaki şair Yılmaz Odabaşı, dün akşam seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasından sonra, twitter hesabından "Celladına aşık olmuşsa bir millet (...)" Sözümü tutacak, İsviçre'den Fransa'ya geçerek oraya yerleşeceğim!" diye twit attı. Ardından, takipçileriyle, "Oturup faşizminizle, ilan edeceğiniz Hilafetle kına yakın!", "80'de askeri darbeden bugüne ödediğim bütün bedellere rağmen Türkiye'yi terk etmeyen ben, git-tiimm!!! Bu konuda ayrıca bir yazı yazacağım!", Tek avuntum, faşizmin avuçlarında HDP'nin barajı geçmiş olması ve CHP'nin oy kaybetmemiş olmasıdır..." şeklindeki görüşlerini paylaştı. En son da, "Edirne'ye kadar gidemezsin diyenler, şu an İsviçre'deyim ve politik rest olarak bugünden itibaren Türkiye'yi terk etmiş bulunuyorum!" şeklinde twit attı.
YILMAZ ODABAŞI KİMDİR?
1961 Diyarbakır doğumlu olan Yılmaz Odabaşı, 1980'de İzmir Hukuk Fakültesi'nde öğrenimine başladıktan sonra 12 Eylül'de tutuklandı ve Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde 1 yıl hapis yattı. 1984'te ilk şiir kitabı "Siste Kalabalıklar" toplatıldı. Bu esnada kısa süreli tutuklandı. 80'li yılların ikinci yarasında Diyarbakır'da gazetecilik yaptı. 1994 yılında Yargıtay tarafından 10 aylık hapis cezasının infazını Ankara Ulucanlar Cezaevi ve daha sonra aktarıldığı Ankara Haymana Kapalı Cezaevi'nde tamamladı.
90'lı yıllardan itibaren, Adana Altın Koza Film Öyküsü Ödülü, Petrol-İş Sendikası Şiir Yarışması 2.'lik ödülü, Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Ödülü, Sabri Altınel Şiir Ödülü, Orhon Murat Arıburnu Şiir Özel Ödülü'nü ve İsveç PEN Onur Üyeliği ile Human Right Watch (New York) "Baskıya Karşı Cesaret Ödülü"'nü kazandı.
Odabaş'ın 15'i şiir kitabı olmak üzere toplam 27 kitabı bulunuyor.
2015'te bütün şiirlerini "Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur" adlı kitabında topladı. Şiirleri Farsça, İngilizçe, Almanca, Fransızca ve Kürtçe gibi pek çok dile çevrildi.
1994'te Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin "Yılın Gazetecisi" ödülünü aldı. Başta Siyah-Beyaz, Cumhuriyet, Radikal, Radikal-2 eki ve BirGün gazetesi olmak üzere çeşitli gazetelerde yazıları çıktı.
1998'de bir yazısı, 2000 yılında bir kitabı nedeniyle 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve yeniden cezaevine girdi. Mahkumiyetleri nedeniyle AİHM'de açtığı davayı 2005 yılında kazanarak, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.
ŞİİRLERİ BESTELENDİ
Yılmaz Odabaşı'nın çok sayıda şiiri de bestelendi. "Ey Hayat", sanatçı Onur Akın'ın albümüne de ad verdi. Bir süre Ahmet Kaya ile çalışan Odabaşı'nın 40 kadar şiirii başta Ahmet Kaya olmak üzere (Yakarım Geceleri, Diyarbakır Hasreti, Dağlarda Ölmek İsterim gibi şarkılar), Onur Akın, Edip Akbayram, Grup Yorum, İlkay Akkaya, Ferhat Tunç, Metin Yılmaz, Sevcan Orhan, Suavi ve Hayko Cepkin tarafından yorumlandı.