Türkiye'ye çağrı: Gazetecileri hedef almaktan vazgeçin

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Türk hükümetine çağrıda bulundu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Türk hükümetine gazetecileri hedef alıp gözdağı vermekten vazgeçmesi çağrısında bulunurken, İngiltere'deki Ulusal Gazeteciler Sendikası NUJ de, Türk yetkililere ''Tehditleriniz hemen sona ermeli'' uyarısında bulundu.



BBC Küresel Haber Dairesi Başkanı Peter Horrocks, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, BBC Türkçe muhabiri Selin Girit'i hedef alan twitter kampanyasınıtıklayın''kabul edilemez''olarak niteledi.



Gökçek, Girit'in hafta içinde İstanbul Yoğurtçu Parkı'nda izlediği bir forumdan 'katılımcıların önerilerinden alıntılar'' olarak attığını belirttiği tweet'leri kendisi yazmış gibi sunarak, bir kampanya başlatmış, takipçilerini ''İngiliz ajanı'' olmakla suçladığı Girit'e ''demokratik tepkilerini'' göstermeye çağırmıştı.



Horrocks, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in doğrudan adını anarak sosyal medyada saldırmasının ardından Girit'in çok sayıda tehdit mesajına hedef olduğunu vurguladı.



BBC ayrıca, kurumu hedef alan kampanyayla BBC'nin güvenilirliğine darbe vurulmasının amaçlandığı, bunun da kaygı verici olduğunun altını çizdi.



'Şikayet mekanizmalarını kullanın'



Horrocks, BBC'nin ve bünyesinde görev yapan gazetecilerin tarafsız ve bağımsız gazetecilik ilkesine bağlı olarak görev yaptığını vurgularken, ''BBC muhabirlerinin bu şekilde doğrudan hedef alınması kabul edilemez'' dedi.



Horrocks ayrıca BBC'nin yayınları konusunda yerleşik, kurumsallaşmış yorum ve şikayet mekanizmaları olduğuna dikkat çekerek, ''Türkiye'deki yetkililere bu mekanizmaları kullanmaları çağrısında bulunuyoruz'' dedi.



Melih Gökçek ise ''BBC'nin Türkiye'yi hedef almasının kabul edilemez olduğunu'' söylüyor.



AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Selin Girit'i hedef alarak oluşturduğu ve trend listesinde üst sıralara çıkan etiketin yarattığı tepki ardından Gökçek'i provokatörlükle suçlayan bir başka etiket ortaya çıktı ve hem Türkiye hem de dünya trend listelerinde ilk sıraya yükseldi.



Meslek örgütleri: Sindirme girişimlerinize son verin



Gökçek'in kampanyası İngiltere'deki ulusal ve uluslararası gazeteci örgütleri tarafından da tepkiyle karşılandı.



BBC'de de örgütlü olan Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) Michelle Stanistreet Türk yetkililere seslenirken, ''Çalkantılı dönemlerde gazetecileri hedef almanız kabul edilemez. Gazetecileri sindirme girişimlerinizi kınıyoruz'' dedi.



Michelle Stanistreet, ''Tehditleriniz hemen son bulmalı. Saldırıların failleri gazetecileri rahat bırakmalı. Basın özgürlüğü tüm Türk vatandaşları ve yurtdışındaki Türkiyeliler için büyük önem taşımaktadır. Türkiye hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediğimi için kamu çıkarlarına dayalı bir gazeteciliğe ihtiyacımız var" görüşünü dile getirdi.



Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı (IFJ) Jim Boumelha da bir açıklama yaparak, "Türk hükümeti gazetecileri hedef alıp onları sindirmekten vazgeçmeli; gazetecilerin korkmadan ve sansürlenmeden protestolar hakkında haber yapabilmesine izin vermeli. Bu yüzden de gazetecilerin ve vatandaşların ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duymaları yönünde yetkililere çağrı yapıyorum" dedi.



'Sindirme, gözaltı, tazyikli su'



NUJ, Gezi protestolarının başlamasından bu yana hedef alınan tek gazetecinin Selin Girit olmadığını anımsatarak, CNN'den Christian Amanpour ile Ivan Watson'ın sindirilmeye çalışıldığını, Kanada Devlet Televizyonu'ndan Sasa Petrijic ile Derek Stoffel'in gözaltına alınıp serbest bırakıldıklarını, Russia Today'den Tom Barton'un da polis tarafından sıkılan tazyikli suya hedef olduğunu kaydetti.



Kaynak: BBC Türkçe


Jose Mourinho, Edin Dzeko'yu ikna edemedi Başvuran Herkese 25 Bin TL Verecekler! İmralı'da konuşulanlar sızdırıldı! Arda Güler için yeniden Milan iddiası Şirketteki yasak aşk canlı yayına yansıdı! Vahşi cinayet sonrası bakın yapmış