Türkiye'nin Einstein'ı hayatını kaybetti! Sosyal medyada Oktay Sinanoğlu yası!
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun ölüm haberi sosyal medyayı sarstı.
Türkiye'nin Einstein'ı olarak adlandırılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu Amerika'da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından, "Prof. Oktay Sinanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Cenazesinin ülkemize nakli için Miami Başkonsolosluğumuz gereken işlemleri takip ediyor" açıklamasını yaptı.
Oktay Sinanoğlu sayfasından yapılan açıklamada ise "Sayın hocamız değerli bilim adamı, ülkemizin gururu onuru, Türkçe savaşçısı, ülkesine milletine aşık Oktay Sinanoğlu gece saat. 03:00 sıralarında vefat etmiştir" denildi.
Oktay Sinanoğlu'nun ölümü sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Tanınmış isimler, Sinanoğlu'nun ölümüyle ilgili şu yorumları yaptı:
Tuluhan Tekelioğlu: Maddiyat ile maneviyati dengeleyin. Formülü Bilim+gönüldür. Biri eksik olursa ne kendinize ne ülkenize hayrınız dokunur"#OktaySinanoğlu. Kalbimdeki Cumhurbaşkanı, bilimadamı, gönül adamı #OktaySinanoğlu idi. Eserleriyle ölümsüzdür. Başımız sağolsun
Tuncay Özkan: Oktay Sinanoğlu öldü. Milletimiz ve insanlık güçlü bir sesini daha kaybetti. Allahtan rahmet, hepimize başsağlığı dilerim.
Hasan Hüseyin Sünbül: Prof.Dr. #OktaySinanoğlu vefat etmiş.Allah(c.c) rahmet eylesin...Türk Dünyası ve de Bilim dünyası adına çok büyük bir kayıp
Naim Dilmemner: Çabalariniz/yaptiklariniz daha iyi bir dünya içindi; basardiniz, henüz görülemiyor ama görülecek #OktaySinanoğlu
Cem Aydın: #OktaySinanoğlu vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Yaşadığımız sıkıntılara çok önceden dikkat çekmiş ama kulak verilmemişti....
Doğu Perinçek: Can dostum #OktaySinanoğlu, bilime, Türk uygarlığına ve Türkçeye katkılarıyla bilincimizde ve yüreğimizde...
Berna Laçin: Matematiksel yɑpısındɑn dolɑyı Türkçe'nin en iyi bilim dili olduğunu iddia etmiştir. #OktaySinanoğlu
Emin Çapa: Yaşayan en büyük bilim insanlarımızdan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu hayatını kaybetti. Kuantum, matematik, kimya bilimine büyük katkıları oldu.
Emine Ülker Tarhan: Değerli bilim adamı Oktay Sinanoğlu'nu kaybettik, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
Tuncer Şengöz: #OktaySinanoğlu'nun önerdiği öztürkçe sözler: Evrenkent (üniversite), tezyemek (fast-food), yakıtyağ (fuel oil), dirilbilim (biyoloji)
Hilmi Türkmen: Bilim dünyasında çığır açarak ülkemizin gururu olan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'na Allah'tan rahmet milletimize başsağlığı dilerim.
Murat Hazinedar: Değerli bilim insanı, Türkçe sevdalısı Oktay Sinanoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun..
Oktay Sinanoğlu kimdir?
Dünyanın en genç yaşta profesör olan ve Nobel adayı, Türk kuantum kimyacısı, kuramsal kimyacı ve moleküler biyolog Oktay Sinanoğlu 1934 yılında İtalya'da doğdu. 1953 yılında Ankara’da TED’in Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. O zaman lisenin eğitim dili tamamen Türkçeydi, takviyeli yabancı dil dersleri vardı, sonradan kolej oldu. TED tarafından Amerika’ya burslu Kimya Mühendisliği için gönderildi.
1956 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de Kimya Mühendisliğini birincilikle bitirdi. 1957’de Amerika Birleşik Devletlerinde MIT’den birincilikle Yüksek Kimya Mühendisi oldu. Alfred Sloan ödülünü aldı. 1959’da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de; Kuramsal Kimya Doktorasını yaptı, doktorasını yaparken iki ödül kazandı. 1959-1960 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalar yaptı. 1961’de hem Harward, hem de Yale’de kendisinin yeni Nicem (“Kuantum”)Kimyası ve fiziği üzerine teorileri hakkında üst düzey derslerde yeni buluşlarını anlattı.
1962 yılında Batının 300 yılda EN GENÇ profesör oldu. (26 yaşında Yale Üniversitesinde); 1962 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu’na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör unvanını verdi.
Türkiye’de de kuramsal kimya bölümünü kurdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitimin Türkçe olması için uğraş verdi. Ama, tabii olmadı. 1964’de Moleküler Biyoloji konusunda ikinci kürsüsüne Yale Üniversitesine atandı. 1973’te Almanya’nın en yüksek Aleksander von Humboldt Bilim Ödülünü ilk kazanan kişi oldu. 1975’te Japonya’nın Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülünü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verildi. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini attı.
Amerika Bilim ve Sanat Akademisi'nin ilk ve tek Türkiyeli üyesi idi. Hindistan’ın Devlet Misafiri olarak, Hintli Bakanlarla ve Cumhurbaşkanıyla görüşmüştü. Meksika’da aynı seviyede Üçüncü Dünya Bağımsızlığı için çalışmıştır. 1962’den günümüze dek ilk TÜBİTAK Bilim Ödülünü, ilk Sedat Simavi ödülünü, 1992’de Bilgi Çağı, 1995’te İLESAM Üstün Hizmet Ödülünü, ayrıca Yılın Fikir Adamı, Yılın Bilim Adamı ödüllerini aldı. Yıldız Teknik, Yesevi Kazakistan ve benzeri bir çok kuruluşta profesör, mütevelli heyeti üyesi, Atatürk Kültür Kurumu asli üyesi idi.
250 kadar uluslararası bilimsel yayını, bilim kuramları, çeşitli dillere çevrilmiş kitapları vardır. Türkiye’de de Türkçe pek çok yayın yapmıştır. Değişik ülkelerde iki kez Nobel’e aday gösterildi.